Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ασήκωτα τα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη, όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος ακινήτων, για το 2012. Ισάριθμοι αναφέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων.
Επιπλέον, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30%. Γενικά, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ασύμφορο.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της «Κάπα Research» για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρουσιάστηκε στο 29ο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας από το γενικό διευθυντή της Εταιρείας, Τάσο Γεωργιάδη.
Π. Οικονόμου: «Απολύτως παράλογο» το αίτημα της τρόικας για αύξηση των αντικειμενικών αξιών
«Απολύτως παράλογο» χαρακτήρισε το αίτημα της τρόικας για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 29ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ.
«Είναι ένα μέτρο που δεν έχει την υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά έχω και την αίσθηση ότι προτάθηκε χλιαρά από την τρόικα», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις 40 φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μία λίστα παραλογισμών και σ' αυτήν οδήγησαν οι αστοχίες πολλών δεκαετιών», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να καταργηθούν οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις, αλλά με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Μάλιστα, την ώρα που αναφερόταν στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει υπεύθυνος και είναι γνωστό ποιος φταίει για την αδυναμία είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2010 και εν μέρει του 2009, πλήθος κόσμου αντέδρασε αποδοκιμάζοντάς τον και ζητώντας να οδηγηθούν στη φυλακή όσοι έφταιξαν.
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, παρατήρησε με τη σειρά του ότι είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεπε 500 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων, ο φετινός προβλέπει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας φόρος για τα ακίνητα, το ΕΤΑΚ, όπως ήταν παλιά, που θα καθορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...