Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Και χωρίς τουρκική υπηκοότητα εγγραφές μαθητών στα μειονοτικά σχολεία της Τουρκίας

Ελληνικά: Το παλιό δημοτικό σχολείου στο χωριό...
Image via Wikipedia
Βάσει του νέου κανονισμού που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας θα μπορούν να εγγράφονται στα αντίστοιχα μειονοτικά σχολεία μαθητές ελληνικής, αρμενικής ή εβραϊκής καταγωγής οι οποίοι δεν έχουν την τουρκική υπηκοότητα.

Μέχρι σήμερα αυτό απαγορευόταν εξαιτίας του σχολικού κανονισμού που όριζε ότι μονάχα μαθητές τουρκικής υπηκοότητας μπορούν να εγγράφονται στα μειονοτικά σχολεία της δικής τους κοινότητας.


Με την αλλαγή της διάταξης του κανονισμού που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, πλέον θα επιτρέπεται σε μαθητές που δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι να εγγράφονται ως επισκέπτες μαθητές (mısafır öğrenci) στα μειονοτικά σχολεία.

Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν πάγιο αίτημα των μειονοτήτων για πολλά χρόνια και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο σε πολλούς γονείς από την Ελλάδα που εργάζονται στην Πόλη ώστε να μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους στα μειονοτικά σχολεία.



Παράλληλα είναι ευνοϊκή απόφαση για την εγγραφή μαθητών και από την Ελλάδα για την επαναλειτουργία ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο που ενέκριναν οι τουρκικές αρχές.

Την έγκριση του αιτήματος αδειοδότησης ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο που είχε υποβληθεί πέρυσι από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στην Κεντρική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, Λάκης Βίγκας, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. 


H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...