Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης σε κατάσταση ελαφράς ανησυχίας»

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ξεπεράσει εδώ και μερικούς μήνες την κατάσταση ηρεμίας και βρίσκεται σε κατάσταση ελαφράς ανησυχίας, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο και ερευνητή του ΙΓΜΕ δρ. Γιώργο Βουγιουκαλάκη.

Ο επιστήμονας ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη Σαντορίνη μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5 είπε ότι στο ηφαίστειο από τους πρώτους μήνες του 2011 έχουν ξεκινήσει μικροσεισμοί, αύξηση της θερμοκρασίας και παραμόρφωση του εδάφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν βρίσκεται πλέον στην κατάσταση ηρεμίας των προηγούμενων δεκαετιών.

Τα σημάδια αυτά πάντως που οδηγούν τους επιστήμονες να μιλήσουν για κατάσταση ελαφράς ανησυχίας, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ούτε πρέπει να προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Κι αυτό γιατί αποτελούν ένα φαινόμενο που κατά καιρούς παρατηρείται σε μεγάλα ενεργά ηφαίστεια. Μάλιστα ο κ. Βουγιουκαλάκης ανέφερε ότι κάτι αντίστοιχο και μάλιστα σε πολύ πιο μεγάλη κλίμακα είχε σημειωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 90 στην Νίσυρο χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Παράλληλα ο ηφαιστειολόγος δήλωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις 5,3 και 5,2 Ριχτερ που έγιναν τα ξημερώματα και χθες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ

Η Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.33 τα ξημερώματα και πάλι μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, ένα 24ωρο μετά το σεισμό 5,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 247 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας ενώ το επίκεντρό της εντοπίζεται 46 χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Σαντορίνης .
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...