Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Twitter: Επιλεκτική λογοκρισία στα μηνύματα...

Το κοινωνικό δίκτυο Twitter ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον την τεχνολογία που του επιτρέπει να μπλοκάρει μηνύματα, από συγκεκριμένες μόνο χώρες.
Όπως δήλωσε, μπορεί πια να «αποσιωπά», δηλαδή να λογοκρίνει, το περιεχόμενο από χρήστες σε μια συγκεκριμένη χώρα. Το δίκτυο διευκρίνισε, σύμφωνα με το BBC, ότι τα κομμένα μηνύματα θα είναι διαθέσιμα στον υπόλοιπο κόσμο.
Μέχρι τώρα, όταν ένα μήνυμα διαγραφόταν από το Twitter (π.χ. επειδή περιείχε μια ηλεκτρονική διεύθυνση παιδικής πορνογραφίας), εξαφανιζόταν σε όλο τον κόσμο και κανείς χρήστης δεν μπορούσε να το δει.
Το δίκτυο, καθώς επεκτείνεται διεθνώς, διεισδύει σε χώρες που έχουν διαφορετικές ιδέες για την ελευθερία της έκφρασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία που απαγορεύουν το φιλοναζιστικό περιεχόμενο.
Προς το παρόν το Twitter, που έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών, δεν έχει κάνει χρήση της νέας δυνατότητας επιλεκτικής λογοκρισίας, όμως διευκρίνισε ότι όταν θα το κάνει, οι «κομμένοι» χρήστες θα ενημερωθούν σχετικά, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες θα ειδοποιηθούν ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει μπει σε «καραντίνα».
Επίσης, το Twitter που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και κοντεύει να κλείσει τα έξι χρόνια λειτουργίας, ξεκαθάρισε ότι σε ορισμένες χώρες του πλανήτη είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν πρόκειται να καταστεί δυνατό να διεισδύσει λόγω των πολύ μεγάλων διαφορών στα ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης. Για παράδειγμα, η χρήση του είναι ήδη μπλοκαρισμένη στην Κίνα, όπου όμως έχουν κερδίσει έδαφος τελευταία εναλλακτικές υπηρεσίες micro-blogging, όπως το Weibo.
Η νέα δυνατότητα επιλεκτικής λογοκρισίας έχει δημιουργήσει σε μερικούς ανησυχίες ότι η δέσμευση του Twitter στην ελεύθερη έκφραση ίσως μετριαστεί στην πορεία, καθώς πασχίζει να διευρύνει το κοινό του (με στόχο να ανταγωνισθεί το Facebook φθάνοντας το 1 δισεκατομμύριο χρήστες) και παράλληλα να βγάλει χρήματα.
Από την άλλη, το δίκτυο ανταπαντά ότι το νέο εργαλείο ευέλικτης λογοκρισίας διασφαλίζει ότι όσο το δυνατό περισσότερα μηνύματά του θα είναι διαθέσιμα στον μεγαλύτερο δυνατό χρηστών. Η νέα πολιτική του Twitter θυμίζει την αντίστοιχη της Google που, εδώ και χρόνια, όταν σε μια χώρα όπου λειτουργεί, κάποιος νόμος απαγορεύει την πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη αναζήτηση, οπότε το αποτέλεσμα της αναζήτησης πρέπει να φιλτραριστεί (δηλαδή να λογοκριθεί).
Το Twitter δημιουργεί νευρικότητα σε διάφορα πολιτικά καθεστώτα με δεδομένο ότι μαζί με άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, έχει παίξει ρόλο στη διοργάνωση και εξάπλωση των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης, καθώς και των σοβαρών ταραχών στο Λονδίνο το 2011.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...