Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Στα 3 εκατ. ευρώ η περιουσία που άφησε ο Μαντέλα -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της διαθήκης

Ανοιξε σήμερα, δύο περίπου μήνες μετά το θάνατό του, η διαθήκη του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. 


Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στον Τύπο ένας από τους τρεις εκτελεστές της διαθήκης και δικαστής Ντικγκάνγκ Μοσενέκε, η περιουσία που άφησε πίσω του ο Μαντέλα υπολογίσθηκε προσωρινά σε 46 εκατομμύρια ραντ (3,06 εκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται για χρήματα τα οποία εκτός από την οικογένειά του θα μοιρασθούν σε πρώην σχολεία στα οποία είχε φοιτήσει ο Νέλσον Μαντέλα, καθώς και στο κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).


Ο δικαστής δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η διανομή της περιουσίας έγινε δεκτή σήμερα το πρωί από την οικογένεια του Μαντέλα, μέχρι στιγμής χωρίς αμφισβητήσεις.

Η τρίτη σύζυγος του Μαντέλα, η Γκράσα Μασέλ, ενδέχεται να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην περιουσία, δήλωσε ακόμη ο Μοσενέκε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συνόψισε μέρη της 40σέλιδης διαθήκης του Μαντέλα.

Ο Μοσενέκε δήλωσε ότι τμήμα της περιουσίας θα κατανεμηθεί σε τρία καταπιστεύματα που δημιουργήθηκαν από τον Μαντέλα, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ένα οικογενειακό καταπίστευμα σχεδιασμένο για να μεριμνά για τα πάνω από 30 παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά του.

Ο Μαντέλα περιέλαβε επίσης στη διαθήκη του τα παιδιά της Γκράσα Μασέλ, την οποία παντρεύτηκε όταν εκείνος ήταν 80 ετών.

Η ανάγνωση της διαθήκης του Μαντέλα αναμένεται να πυροδοτήσει άλλον ένα γύρο διενέξεων μεταξύ των μελών της μεγάλης οικογένειάς του σχετικά με την οικονομική κληρονομιά του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Ο Μαντέλα, ο οποίος πέθανε το Δεκέμβριο του 2013 σε ηλικία 95 ετών, άφησε πίσω του μια περιουσία που περιλαμβάνει μια πολυτελή κατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια μικρή κατοικία στη γενέτειρά του, την αγροτική επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου, και δικαιώματα από τις πωλήσεις των βιβλίων του, μεταξύ των οποίων και της αυτοβιογραφίας του με τίτλο "Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία".

Η κληρονομιά του περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό πολιτικά και ηθικά όνομα, που μερικά από τα εγγόνια και τα δισέγγονά του έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για να διαφημίσουν τα πάντα, από ρούχα μέχρι τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι.

Μερικά από τα εγγόνια του έχουν αρχίσει να διαθέτουν στην αγορά μια σειρά από καπέλα και μπλουζάκια που φέρουν την εικόνα του Μαντέλα κάτω από τη φράση "Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία", η οποία χρησιμεύει ως εμπορικό σήμα. Δύο από τις εγγονές του που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ πρωταγωνίστησαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι με τίτλο "Όταν είσαι μία Μαντέλα".

Αυτό το επιθετικό μάρκετινγκ, καθώς και πληροφορίες για συγκρούσεις μεταξύ μερικών μελών της οικογένειας για τα χρήματα του Μαντέλα, έχει τροφοδοτήσει στη Νότια Αφρική την εντύπωση ότι μερικά από τα μέλη της οικογένειας έχουν εκμεταλλευθεί το διάσημο συγγενή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...