Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΜΠΙΝΑ - Μαμούθ στη ΔΕΗ: Μειωμένο τιμολόγιο σε αγρότες-«μαϊμού»

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ / enet.gr

Μια εξαιρετικά καλοστημένη «φάμπρικα» ηλεκτροδότησης εκατοντάδων σπιτιών και επιχειρήσεων με πάμφθηνο αγροτικό τιμολόγιο λειτουργεί επί σειρά ετών «κάτω από τη μύτη» της ΔΕΗ, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο ταμείο της επιχείρησης. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε παροχές της Αττικής έδειξαν ότι μόνο ένα 45% όσων κάνουν χρήση μειωμένου αγροτικού τιμολογίου (ΜΑΤ) είναι πραγματικοί δικαιούχοι, δραστηριοποιούνται δηλαδή σε γεωργικές επιχειρήσεις.


Για να γίνει αντιληπτή η «χασούρα» της ΔΕΗ από τη λαθροχειρία σημειώνουμε ότι στο οικιακό τιμολόγιο η κιλοβατώρα χρεώνεται (ανάλογα με την κατανάλωση) από 7 έως 19 λεπτά, στη βιομηχανική χρήση από 10 έως 16 λεπτά, στην επιχειρηματική από 14 έως 19 λεπτά, ενώ στο μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο χρεώνεται 4,4 λεπτά!

Πηγές της ΔΕΗ δεν μπορούν να προσδιορίσουν για πόσο καιρό λειτουργεί η «φάμπρικα». Θεωρούν όμως πολύ πιθανό να μη γινόταν ποτέ αντιληπτή αν δεν μεσολαβούσε ανώνυμη καταγγελία περί καταστρατήγησης των σχετικών διαδικασιών. Η σχετική αναφορά, αφού κοινοποιήθηκε στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και τη ΔΕΗ, οδήγησε σε έλεγχο των καταγγελλομένων, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 28.1.2014.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 6.569 πελατών της ΔΕΗ, που κάνουν χρήση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου, στην Αττική επιλέχθηκε τυχαίο δείγμα 109 παροχών.

Αν και κατά τον έλεγχο πληρότητας και ορθότητας των δικαιολογητικών δεν διαπιστώθηκαν παρατυπίες, η επιτόπια διερεύνηση των παροχών, προκειμένου να εξακριβωθεί η ύπαρξη της δηλωθείσης δραστηριότητας ή ενδεχόμενη καταστρατήγηση έδειξε ότι:

* Το 45,88% του δείγματος αντιστοιχεί σε παροχές οι οποίες εξυπηρετούν καθαρά παραγωγικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

* Ομως, το 13,76% των συνδέσεων ηλεκτροδοτεί σπίτια και επιχειρήσεις, όπως χώρους στάθμευσης σκαφών, στάθμευσης αυτοκινήτων και πώλησης οικοδομικών υλικών!

* Το 16,51% του δείγματος αντιστοιχεί σε παροχές οι οποίες ναι μεν εξυπηρετούν γεωργικές παραγωγικές εκμεταλλεύσεις, αλλά παράλληλα χρησιμοποιούνται και για την ηλεκτροδότηση των γραφείων των αγροτικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και για οικίσκους διαμονής του προσωπικού και άλλους βοηθητικούς χώρους.

* Το 23,85% αφορά ηλεκτροδότηση σε απλά κτήματα που δεν χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση ή υπάρχει αγροτική εκμετάλλευση αλλά έχει αλλάξει ο ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της επιχείρησης, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων αρμόδια διευθυντικά στελέχη έδωσαν εντολή για κατεπείγουσες διορθωτικές ενέργειες όπως αλλαγή τιμολογίου, αναθεωρήσεις λογαριασμών καθώς και ενδεχόμενη άσκηση ένδικων μέσων.

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να ενημερώνονται οι μη δικαιούχοι πελάτες για επικείμενη καταγγελία από τη ΔΕΗ των συμβολαίων προμήθειας ρεύματος και αλλαγή του τιμολογίου τους σε εμπορικό.

Ηδη η ΔΕΗ Πειραιά προχώρησε σε αλλαγή τιμολογίου 4 πελατών, το κατάστημα Περιστερίου άλλαξε 6 τιμολόγια, ενώ τα καταστήματα Κορωπίου και Κηφισιάς έχοντας αποστείλει 4 και 29 ειδοποιητήριες επιστολές αντίστοιχα αναμένουν να παρέλθει η προβλεπόμενη διορία των ενστάσεων προκειμένου να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.

Το ζήτημα είναι τώρα, αφού ο δειγματοληπτικός έλεγχος έβγαλε «λαβράκι», να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο έλεγχος που διενεργεί η εταιρεία σε όλες τις 6.569 συνδέσεις ΜΑΤ της Αττικής και προφανώς και στην επαρχία όπου ακόμα η εικόνα παραμένει θολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...