Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Μήπως οι αποδείξεις που παίρνετε είναι... μαϊμού;

Η μείωση του προσωπικού του ΣΔΟΕ και κατ' επέκταση η μείωση των ελέγχων έδωσε την ευκαιρία στους μπαταχτσήδες να κάνουν... πάρτι. 


Αρχικά έκαναν την εμφάνισή τους τα... αόρατα μελάνια. Μελάνι δηλαδή που λίγο καιρό μετά εξαφανιζόταν και η απόδειξη έμενε... λευκή με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να έχει πληρώσει αλλά να μην μπορεί να το αποδείξει και ο επιχειρηματίας να έχει εισπράξει αλλά να μην αποδίδει φόρο αφού κανείς δεν μπορούσε να πιστοποιήσει την είσπραξη.


Τώρα αποδεικνύεται ότι οι αετονύχηδες βρήκαν και άλλα κόλπα για να κλέβουν. Σε μια μόνο επιχείρηση στη Θήβα αποκαλύφθηκε ότι επί πέντε χρόνια ο ιδιοκτήτης έκοβε σωρηδόν τις αποδείξεις όμως η ταμειακή του μηχανή δεν ήταν δηλωμένη στο υπουργείο.

Με λίγα λόγια έδινε αποδείξεις μαϊμούδες. Υπολογίζεται ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έκοψε αποδείξεις - μαϊμού αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Στην Αθήνα ένα εστιατόριο και μια καφετέρια εντοπίστηκαν να έχουν παραποιημένο σύστημα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε οι αποδείξεις να εκδίδονται μεν να μην καταχωρούνται όμως και η επιχείρηση να γλιτώνει τον ΦΠΑ.

Το επόμενο νέο κόλπο έχει μέγεθος... παλάμης. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” τα μικροσκοπικά μηχανάκια που κρατούν οι σερβιτόροι για να πάρουν παραγγελία και πολλές φορές εκδίδουν απόδειξη πρέπει να βάζουν σε σκέψη τον καταναλωτή καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο απόδειξη δεν είναι το χαρτάκι αυτό. Πρόκειται απλά για αντίγραφο ... παραγγελίας και όχι για νόμιμο παραστατικό για την εφορία.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και οι κομπίνες μόλις έχουν ανακαλυφθεί, φαίνεται ότι οι απατεώνες κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ το κράτος έχει έλλειψη σε ελεγκτές.
Καλό είναι να δείχνετε προσοχή στην απόδειξη που παίρνεται καθώς σε περίπτωση ελέγχου της εφορίας μπορεί να επιβαρυνθείτε με πρόστιμο εάν έχετε υπολογίσει στις αποδείξεις και μη νόμιμα παραστατικά όπως αντίγραφα παραγγελίας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...