Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Δέκα ελαφρά τραυματίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5 περίπου το πρωί στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου.


Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού. 


Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Από τον ίδιο εστιακό χώρο ο νέος σεισμός

Από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προήλθε ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 05.08 το πρωί στην Κεφαλονιά, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Σαχπάζη.

Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή, εξήγησε η κ. Σαχπάζη.

Σύμφωνα με την ίδια, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλοι σεισμοί, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. 'Ολα τα μελετάμε, ανέφερε η κ. Σαχπάζη.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις του μεγέθους του σεισμού, είπε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. Αν δειτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή, σημείωσε.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Ευ. Λέκκας: Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν

Για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά.

«Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε και έκανε λόγο για αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου.

Στις 05.08 το πρωί η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση

Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Κεφαλονιάς στις 05.08 το πρωί.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο Ληξούρι επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο και αέρα.

Ζημιές στο Ληξούρι

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι μέχρι στιγμής έχουν διακομιστεί εννέα ελαφρά τραυματίες από πτώσεις αντικειμένων, ενώ το κτήριο του νοσοκομείου δεν έχει υποστεί καμία ζημία, αλλά κατέρρευσε μόνο ο εξωτερικός μαντρότοιχος.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον ίδιο ραδιοσταθμό ότι το νοσοκομείο του Αργοστολίου δεν έχει κανένα πρόβλημα και επιβεβαίωσε ότι στο νοσοκομείο Ληξουρίου έπεσε μόνο ένας εξωτερικός μαντρότοιχος.

Οι πιο σημαντικές ζημιές από τη νέα δόνηση εντοπίζονται στην περιοχή του Ληξουρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, ζημιές στο λιμάνι Ληξουρίου αλλά και σε σπίτια. 

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

Στα 6,1 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος της δόνησης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Γερ. Παπαδόπουλος: Συνέχεια του ίδιου ρήγματος

Και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως «φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκεται για τον ισχυρότερο μετασεισμό».

«Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο - τρεις ημέρες θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.

Κ. Μακρόπουλος: Μεγάλη καταπόνηση στα κτήρια

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημειώνοντας ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο», ανέφερε ο κ Μακρόπουλος.

Κ. Παπαζάχος: Κομμάτι της ίδιας ακολουθίας

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...