Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Απόφαση με άρωμα θρησκείας, η απόφαση για χήρα δανειολήπτρια από τα Χανιά

"Θεϊκά" συναισθήματα ,περιέχει  η ημ 20-01 -2014 απόφαση ,του Ειρηνοδικείου Χανίων,  στα πλαίσια της Προσωρινής διαταγής, σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο 3869/2010, όπου χήρα δανειολήπτρια , όχι μόνο έσωσε την  περιουσία της, αλλά και δεν θα πληρώνει δόση, για το χρέος της, Χριστούγεννα και Πάσχα.


 Αναλυτικά  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μέλος της οποίας τυγχάνει η εν λόγω δανειολήπτρια, πρόκειται για δανειολήπτρια ευρισκόμενη εν χηρεία , Ιδιωτ.υπάλληλος, ηλικίας 45 χρονών, με δύο ενήλικα τέκνα, η οποία είναι χρεωμένη σε μία Τράπεζα αλλά και στον Ο.Α.Ε.Δ , συνολικού ποσού χρέωσης 81.425,16 ευρώ. Εισόδημα έχει μονάχα τον μισθό της, ως Ιδιωτική υπάλληλος 809,88 Ευρώ.


Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει  στην κυριότητα της ,μία κατοικία 66,19 τ.μ συν ένα πάρκινγκ 37,444 τ.μ Επίσης ένα Ι.Χ αυτοκίνητο κατά 50%, και καταθέσεις στην ίδια πιστώτρια Τράπεζα ποσού 1.600Ευρώ.

 Η δανειολήπτρια βλέποντας την αδυναμία πληρωμής του χρέους της ,ζήτησε  από τον Φορέα της (Ε.Π.Κ.Κρήτης) να ενταχθεί στις διατάξεις του Νόμου 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από τον 4161/2013, καταθέτοντας αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων ,προτείνοντας σχετικό σχέδιο ρύθμισης των οφειλών ,ενημερώνοντας τους πιστωτές της περί αυτού για τον προδικαστικό συμβιβασμό(Άρθρο 5 παρ.1 του ν.3869/2010).Όμως  όπως αποδεικνύεται από το σχετικό πρακτικό αρ.27/2014, ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης,διαπίστωσε και βεβαιώνει ότι απέτυχε ο προδικαστικός συμβιβασμός , λόγω μη συναίνεσης των πιστωτών στο προτεινόμενο σχέδιο.
  Το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού διαπίστωσε την αποτυχία  του προδικαστικού  συμβιβασμού ,εξέδωσε απόφαση στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, όπου για δύο χρόνια δηλ. έως το έτος 2016 , απαγορεύει:
1)Την λήψη κάθε καταδιωκτικού μέτρου κατά της δανειολήπτριας
2)Τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών της
3)Διατηρεί την πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας της
4)Της επιτρέπει κατά τους μήνες που εορτάζονται Πάσχα και Χριστούγεννα , στην μη καταβολή δόσης ,χωρίς να την υποχρεώνει
5)Την καλεί να καταβάλλει στην Πιστώτρια Τράπεζα μηνιαία δόση 59,56  σε δε τον Ο.Α.Ε.Δ μηνιαία δόση 16,26 Ευρώ .Δηλαδή θα πληρώνει συνολικά το μήνα και στους δύο πιστωτές της το ποσό 75,82 ευρώ τον μήνα, δηλ. θα έχει πληρώσει  για 22 μήνες (αφού αφαιρούνται Χριστούγεννα και Πάσχα για το χρέος της ΜΟΝΟ 1.668,04  Ευρώ.
Η απαιτούμενη  δόση για τον Ο.Α.Ε.Δ , (πριν την απόφαση )ανερχόταν στο ποσό των 487,76 ευρώ /μηνιαίως  , η ιδια είχε προτείνει στην καταβολή του 10%, δηλ. να καταβάλλει 48,76 ευρώ, Ομως το Ειρηνοδικείο Χανίων ,βλέποντας ότι το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος  διαβίωσης της, ήταν στα όρια του εισοδήματός της όρισε ως  μηνιαία δόση το ποσό 16,26 Ευρώ.
Για δε την δόση προς την Πιστώτρια Τράπεζα, στην οποία η δανειολήπτρια είχε εφτά πιστωτικά προιόντα(στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες) σε σύνολο οφειλής 68.089,16 ορίστηκε  μηνιαίαδόση 59,56 ευρώ.
 Συμπερασματικά, για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αλλά και για την ίδια την χρεωμένη  δανειολήπτρια,η απόφαση  αυτή του Ειρηνοδικείου Χανίων, θεωρείται μια   απόφαση με άρωμα θρησκείας, αλλά και  μια   απόφαση "ανάσα" , για να ηρεμήσει η δανειολήπτρια  για δύο χρόνια  από την πίεση των δόσεων των πιστωτών της.-

Η Πρόεδρος της ' Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...