Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Χάος στις πολεοδομίες

Είναι γνωστές στο πανελλήνιο, αλλά και εκτός συνόρων ακόμα, μέσω δεκάδων ρεπορτάζ που έχουν προβληθεί και δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια, οι εικόνες με τους εκατοντάδες πεταμένους φακέλους των Ελλήνων φορολογουμένων της χώρας, στους διαδρόμους, τις αποθήκες και τα υπόγεια των πολεοδομιών ανά την επικράτεια. Δυστυχώς, οι πολίτες βιώνουν καθημερινά και από πρώτο χέρι την δυσλειτουργία ή και παράνοια ακόμα ενός ακόμη δημόσιου τομέα που «αποσυντίθεται» με γρηγορότερους πια ρυθμούς, ειδικότερα μετά την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας που με τόση… δυσκολία επέλεξε να υιοθετήσει και να μας… προσφέρει, δίχως διαβούλευση, η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ένα πραγματικό χάος όμως επικρατεί στις πολεοδομίες και λόγω των κενών που παρουσιάζονται καθημερινά στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Για αυτό άλλωστε και το υπουργείο, κατά την… προσφιλή τακτική του κ. Παπακωνσταντίνου, εκδίδει συνεχώς νέες διευκρινίσεις για την ένταξη στη ρύθμιση τακτοποίησης τους. Όπως αναφέρει μάλιστα σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και πρός τον αρμόδιο υπουργό ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, «Η δραματική κατάσταση των πολιτών λόγω των συνεχών μειώσεων στα εισοδήματά τους, αλλά και το ύψος των προστίμων έχει αποθαρρύνει μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους. Ενδεικτικά, ενώ οι αυθαίρετες κατασκευές σε όλη τη χώρα ξεπερνούν το 1.000.000 (!), έχουν υποβληθεί μόνο περί τις 65.000 αιτήσεις, δηλαδή μόνο οι 6 από τους 100 ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων στην Ελλάδα έχουν ενδιαφερθεί για την νομιμοποίηση τους. Γεγονός, που συνεπάγεται τη μεγάλη υστέρηση εσόδων, που ήταν (υποτιθέμενα) και ο κύριος στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, ζήτησε από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έναν εκ των… θεμελιωτών της σημερινής εικόνας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, να εξηγήσει το γιατί εξέδωσε για έκτη φορά(!) διευκρινίσεις, μετά την έναρξη της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις οποίες για να γίνει η μεταβίβαση τους, όπου μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια (νομιμοποίηση), θα πρέπει πρώτα να καταβληθούν το παράβολο, τα πρόστιμα και κατόπιν να γίνει η μεταβίβαση. Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος απαίτησε από τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος, αφού συσκεφτεί πρώτα με τους στενούς του συνεργάτες (οι οποίοι τον παρότρυναν να ακολουθήσει μια ακόμη λανθασμένη τακτική) να δώσει μια πειστική επιτέλους απάντηση (όχι σαν αυτές που έδινε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών) στο πως περιμένει να ταχτοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές τους οι πολίτες, όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων πως το οικονομικό κόστος και η ταλαιπωρία που θα υποστούν θα είναι τέτοια που θα τους αποτρέψει από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...