Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η Ήπειρος αποχαιρετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο τραγικός χαμός του αποτελεί μια εθνική, παγκόσμια απώλεια σε δύσκολους καιρούς. Ο κινηματογραφικός, ποιητικός, αποκαλυπτικός του λόγος ήταν περισσότερο απαραίτητος σε όλους μας στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Η “Άλλη Θάλασσα”, στα γυρίσματα της οποίας “έφυγε” τόσο αναπάντεχα ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, μιλούσε ακριβώς για τη μεγάλη κρίση του σήμερα, αφορώντας τους περισσότερους από εμάς.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ξεκίνησε το έργο του από την Ήπειρο με την “Αναπαράσταση” πριν από 41 χρόνια. Η πρώτη του ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ήπειρο, αποκαλύπτοντας σε όλο τον κόσμο την άλλη Ήπειρο, την άλλη Ελλάδα. Στο κατοπινό του έργο η Ήπειρος αποτέλεσε διαρκή επιστροφή και αναφορά του μεγάλου δημιουργού. Μερικές από τις πιο όμορφες σκηνές στις ταινίες του (“Θίασος”, “Κυνηγοί”, “Μεγαλέξαντρος”, “Μελισσοκόμος”, “Τοπίο στην Ομίχλη”) γυρίστηκαν στα Γιάννενα και την Ήπειρο.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είχε ήδη αποφασίσει να τιμήσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με δύο εκδηλώσεις στη διάρκεια του 2012. Η πρώτη εντάσσεται στο αφιέρωμα “ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ” τον Μάιο και η δεύτερη, με τίτλο “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ”, έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο στο Ίτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Και στις δύο αυτές εκδηλώσεις, σε επιμέλεια του μόνιμου συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου και Εφόρου Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρου Λαμπρίδη, θα τιμούσε με τη συμμετοχή του ο ίδιος ο μεγάλος δημιουργός.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν πλέον σαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σαν ένα μικρό αντίδωρο των απανταχού Ηπειρωτών στο μεγάλο δημιουργό που τίμησε το γενέθλιο τόπο μας. Το βλέμμα του, όπως αποτυπώθηκε κινηματογραφώντας τον τόπο μας, θα είναι για πάντα ζωντανό, προσφέροντας ως δωρεά και στις γεννεές του μέλλοντος αθανασία στην άλλη Ήπειρο, την Ήπειρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Καλό του ταξίδι στην “Άλλη Θάλασσα”...

Το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...