Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Απειλές κατάσχεσης σε όσους χρωστούν

70.000 φορολογούμενοι σνομπάρουν την πρόσκληση επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων


 
Την απειλή κατάσχεσης επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2013. Η ηγεσία του υπουργείου πιέζει ασφυκτικά τους εφόρους να σταματήσουν την αυξητική πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων, που το πρώτο οκτάμηνο έχουν φτάσει ήδη στα 5,3 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι προτιμούν να πληρώσουν τα παλιά χρέη τους προς την Εφορία, αφήνοντας τα νέα χρέη του 2013 να καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Οι έφοροι έχουν δώσει ήδη εντολή στα δικαστικά τμήματα να πιέσουν τους οφειλέτες να πληρώσουν ακόμα και με μικρά ποσά έναντι του συνολικού χρέους τους, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσχεση.

Φόβοι παραγραφής

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του 2013. Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, επισημαίνεται ότι μέσω του ELENXIS θέτει σε πλήρη εφαρμογή και δρομολογεί όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθούν σε παραγραφή φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είτε έχουν εντοπιστεί επιβαρυντικά στοιχεία, είτε εντάσσονται στα δείγματα των αναλύσεων κινδύνου, είτε φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.

Την ίδια ώρα 70.000 φορολογούμενοι συνεχίζουν να αγνοούν την πρόσκληση των ΔΟΥ για επανέλεγχο των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε σύνολο 345.118 φορολογουμένων οι οποίοι εκλήθησαν να υποβάλουν δικαιολογητικά, οι 275.652 έχουν ήδη ανταποκριθεί, ενώ 69.466 ακόμα δεν έχουν προσέλθει στις ΔΟΥ τους για επανέλεγχο.

Σύμφωνα με τις εντολές του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όσοι δεν υποβάλουν τα δικαιολογητικά και τα εκκαθαριστικά τους είναι χρεωστικά θα τους αποσταλούν κανονικά με τους βεβαιωμένους φόρους.

Ωστόσο, θα συνεχιστούν κανονικά οι διασταυρώσεις των στοιχείων τους και όπου εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα επιβληθούν πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι.

Αντίθετα, για όσους προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό η ΓΓΔΕ θα μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου μέχρι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...