Πολλές φορές προσεγγίζουν το κοινό κάνοντας μέρος της διαδικασίας της διατροφικής αξιολόγησης (πχ ανάλυση σώματος-λιπομέτρηση), χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση και εφόδια, προβάλλοντας σαν στοιχεία επιστημονικής κατάρτισης, την παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων προώθησης πωλήσεων, γενικών αρχών διατροφής. Να τονίσουμε ότι αυτοί που μπορούν να κάνουν διατροφική αξιολόγηση σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι οι επαγγελματίες διαιτολόγοι, (όπως περιγράφεται στα: ΦΕΚ Α.221.29-10-97, ΦΕΚ Α.36,7-2-89).
Μάλιστα προωθούν και πωλούν προϊόντα με την χρησιμοποίηση παραπλανητικών μεθόδων χρησιμοποιώντας ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται τα συστήνουν συστηματικά (Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες διαιτολόγοι κα), κάτι που αντιτίθεται στο νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή ( άρθρα 9γ, 9δ, 9ε, 9στ του Ν:3587,10-7-2007). Επίσης, τακτικά χρησιμοποιούνται επιθετικές εμπορικές τακτικές (περιγράφονται στα άρθρα 9ζ, 9η του Ν: 3587,10-7-2007), με επισκέψεις στο χώρο κατοικίας του καταναλωτή, με συνεχή και ανεπιθύμητη πολλές φορές άγρα πελατών σε δημόσιους χώρους, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων εξ αποστάσεως.
Πως μπορείτε να προφυλαχτείτε
Σαν ελάχιστο μέτρο αυτοπροφύλαξης από τις παραπλανητικές και μη επιστημονικές συστάσεις των κάθε λογής μη ειδικών η Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) προτείνει στους καταναλωτές να μη διστάζουν να ζητούν την επίδειξη ακαδημαϊκών τίτλων και όχι πιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων ή ακόμα και πτυχίων ΙΕΚ, τα τελευταία κατοχυρώνουν μεν επαγγελματική άδεια με ορισμένα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ βοηθός διαιτολόγου) , δεν κατοχυρώνουν όμως τη δυνατότητα της διατροφικής αξιολόγησης ή μέρος αυτής (σύμφωνα με το ΦΕΚ 655/Βʼ/30-6-98 και την Ερμηνευτική Εγκύκλιο : Α5/οικ5797/21-10-98)
Οι αρμόδιοι υπενθυμίζουν δε ότι οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:
· Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό
- Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.
Οι πολίτες και καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.ed-de.gr και στο info@ed-de.gr για να αναζητούν επιστήμονες διαιτολόγους. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την ΕΔΔΕ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και να καταγγέλλουν περιστατικά εξαπάτησης, παραπληροφόρησης και κακής πρακτικής από μη ειδικούς.
Ξέρεις τι γίνεται. όταν κάποιος προσφέρει κάτι δωρεάν ενώ ο άλλος σου παίρνει 30, 50, 70 € κατά περίπτωση χαλάει λίγο την πιάτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αναφέρομαι σε ένα περιστατικό που ήμουν αυτήκοος μαρτυράς.
Βρίσκομαι σε χώρο και ακούω κάποιον ότι έλαβε μια «πρόσφορα» για μια ανάλυση σώματος με κάποιο μηχάνημα. Και ήταν δωρεάν. Και απορούσε ο άνθρωπος αυτός γιατί πλήρωσε 50 € για να του κάνει την χρήση (και επεξήγηση των αποτελεσμάτων) σε κάποιον άλλο.
Το να έχεις μια ζυγαριά που μετρά το λίπος ή έχει και άλλους δείκτες είναι αμάρτημα.
Η omron ή tanita ή και άλλες εταιρείες που βγάζουν τέτοιου είδους μηχανήματα θα έπρεπε να δεχτούν κυρώσεις γιατί πουλάνε σε απλό κόσμο?
Χαλά η πιάτσα σε μια δύσκολη εποχή.
Η πιάτσα δε "χαλάει" γιατί και οι περισσότεροι επαγγελματίες αυτή την εποχή κάνουν δωρεάν μετρήσεις. Μετά όμως δεν συνοδεύονται με προώθηση προϊόντων - ακατάλληλων για την πλειονότητα όσων θέλουν να αλλάξουν το βάρος τους- αλλά απο αξιόλογες συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις και τισ κάνεις τρόπο ζωής δεν χρειάζεσαι ξανά κανέναν "ειδικό" με προσωρινές λύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην εθελοτυφλούμε, η δημόσια υγεία είναι σε κίνδυνο αν ο κάθε ανίδεος προσφέρει "λύσεις" (που και ο ίδιος τις έχει διαβάσει σε κάποιο περιοδικό/προοθητικό φυλάδιο) σε ανυποψίαστους και καλόπιστους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους/διαβήτη/καρδιάς κτλ
Είναι σαν να λέμε ότι οι γιατροί/νοσηλευτές/βιοχημικοί προειδοποιούν το κοινό να μην κάνει τζάμπα εξετάσεις αίματος απο εντελώς ανειδίκευτους (που προσπαθούν να του πλασάρουν ένα προϊόν για πάσα νόσο και μ#^^*#α) διότι φοβούνται ότι..."χαλάει η πιάτσα". Έλεος!!