Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Από τον Ιούνιο και μειωμένο το «χαράτσι»

Τον Ιούνιο ξεκινάει η καταβολή του νέου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το γνωστό σε όλους μας «χαράτσι», το οποίο μετονομάζεται και θα είναι μειωμένο κατά 15%.
Το νέο «χαράτσι» θα εισπραχθεί στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και σε πέντε ισόποσες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΕΕΤΑ υπέρ του Δημοσίου θα βαρύνει τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες ακινήτων. Για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, από λάθος υπολογισμούς του ΕΕΤΑ, οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία έως και τις 15 Μαΐου για τη διόρθωση λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι διορθώσεις θα γίνονται στον αρμόδιο Δήμο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, αλλιώς θα θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), επιβάλλονταν και με το ισχύον καθεστώς στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούταν και εφαρμόζονταν από τη ΔΕΗ με διοικητικές λύσεις , σημειώνοντας ότι ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό που αλλάζει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι μόνον η ρητή αποτύπωση στο νόμο και καμιά αλλαγή δεν επέρχεται με την επιβολή του νέου τέλους, επισυνάπτοντας μάλιστα τις διευκρινιστικές εγκυκλίους της σχετικής ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...