Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Νέα πρόκληση Νταβούτογλου: Δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο - Αμφισβητεί τη συνθήκη της Λοζάνης

Εξι μήνες μετά την προκλητική δήλωση που είχε κάνει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων για «το καραβάκι που πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερο στο Αιγαίο», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανήλθε και έγινε ακόμη «σαφέστερος» υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν καθορισμένα σύνορα στο Αιγαίο.

Ο κ. Νταβούτογλου, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με αφορμή ερώτηση βουλευτή του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Λουτφού Τουρκάν ξεδίπλωσε σειρά «επιχειρημάτων» με τα οποία αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου όπως οι Οινούσες, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος και Ψέριμος.

Ο Τούρκος υπουργός απαντώντας επισήμανε μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newsit: «Τα βασικά έγγραφα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και το καθεστώς αφοπλισμού τους είναι η συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και η συμφωνία ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν διάφορες λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών αυτών. Υπό την έννοια αυτή, πρόκειται για ένα νομικό θέμα που έχει σχέση με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων στις δύο συμφωνίες. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα, αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος.»

Η απάντηση αυτή δόθηκε στην ερώτηση του κ. Τουρκάν με την οποία -χρησιμοποιώντας εμπρηστικά επιχειρήματα- υποστήριζε ότι «παρόλο που ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν τους Ελληνες στρατιώτες, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια Ελληνες στρατιώτες άρχισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο».

Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα απέστειλε στρατιώτες και ύψωσε τη σημαία της σε νησιά του Αιγαίου όπως οι Οινούσσες, η Φίμενα, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος.»

Ειδικότερα, για τις Οινούσες είπε «ότι κυματίζει η Ελληνική σημαία και ηχούν από τις εκκλησίες οι καμπάνες, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος».
Και έθεσε στον κ. Νταβούτογλου τις εξής ερωτήσεις:
  • Στα αναφερόμενα νησιά του Αιγαίου είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα απέστειλε στρατιώτες και ανέβασε σημαία, εάν είναι αλήθεια γιατί επετράπη αυτό;
  • Πότε στα αναφερόμενα νησιά θα κατεβεί η ελληνική και πότε θα κυματίσει η τουρκική;
  • Με ποια βάση καθορίστηκε το καθεστώς των νησιών αυτών;
  • Είναι νόμιμη η κατάληψη της Ελλάδος στα νησιά αυτά;
  • Παραμείναμε σιωπηλοί στην κατάληψη των νησιών αυτών για να εξασφαλίσουμε μόνο ημέρα διαπραγματεύσεων από την ΕΕ;
  • Αυτό δεν έχει την έννοια ότι δώσαμε πεσκέσι τα πάτρια εδάφη;
  • Η κυβέρνησή μας, η οποία προσπαθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα της Συρίας, σκέφτεται κανένα σχέδιο αναφορικά με το θέμα την κατάληψης των νησιών;

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...