Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Έντεκα συλλήψεις για το κύκλωμα με τα φάρμακα

Έντεκα άτομα συνελήφθησαν, μετά τη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποίησε με το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, για την εξάρθρωση κυκλώματος που διοχέτευε στην αγορά μη εγκεκριμένα σκευάσματα για εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και εξήγαγε και πουλούσε στο εξωτερικό φάρμακα που αγόραζε μαζικά από φαρμακεία. Δύο ακόμη άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο τελευταίος από τους συλληφθέντες είναι ένας αλλοδαπός στην Κομοτηνή, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έφερνε τα φάρμακα τα οποία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και τα οποία διοχετεύονταν σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο γιατροί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, και έχουν γνωστό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, η γραμματέας τους, δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών καθώς επίσης και ένας ιδιοκτήτης φαρμακείου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κακουργηματικού χαρακτήρα φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία.

Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα, το ΣΔΟΕ υπολογίζει ότι έχουν φθάσει στην Ελλάδα πάνω από 1.000 σκευάσματα από την Τουρκία, τα οποία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Ο τζίρος του κυκλώματος φαίνεται να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Σε αποθήκες στην Αθήνα βρέθηκαν, μετά από ελέγχους, σκευάσματα αξίας 136.000 ευρώ τα οποία φέρεται ότι το κύκλωμα θα τα διέθετε και πουλούσε στο εξωτερικό.

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη, μετά την έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, ότι οι ιδιοκτήτες κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούσαν γυναίκες κυρίως από ανατολικές χώρες με τη συναίνεσή τους, και κάθε φορά αφού τους έδιναν 1.000 ευρώ εκμεταλλευόμενοι την άσχημη οικονομική τους κατάσταση, τους έδιναν τα παράνομα σκευάσματα και αμέσως μετά αφαιρούσαν τα ωάριά τους, τα οποία χορηγούσαν σε άλλες γυναίκες που ήθελαν να τεκνοποιήσουν με την μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά έφθασε σήμερα η λίστα με τα σκευάσματα που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν πόσο επικίνδυνα ήταν αυτά για την υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν εισήχθησαν μόνο από την Τουρκία αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η λίστα αυτή περιέχει 12 επώνυμα, πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά έχουν να κάνουν με εξωσωματική γονιμοποίηση και τα άλλα σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες. Οι έλεγχοι του ΕΟΦ θα ξεκινήσουν την Πέμπτη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και το περιεχόμενο των σκευασμάτων, είναι πρωτότυπα, όπως αναγράφεται στα κουτιά ή περιέχουν φάρμακα μαϊμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...