Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το βαθύ κράτος του ΙΚΑ: Πλήρωνε 32.000 ευρώ το μήνα γι'αυτό το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στη Γλυφάδα


Την ώρα που ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει μπει στην «κλίνη του Προκρούστη» και η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του προκαλεί πονοκέφαλο, ο Οργανισμός δαπανά υπέρογκα ποσά σε ενοίκια για συνολικά 329 κτίρια προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται κάθε μήνα με 1,1 εκατ. ευρώ, την ώρα που άλλα δημόσια κτίρια παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Σύμφωνα με το Notia TV το ΙΚΑ είχε νοικιάσει από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Α.Ε, που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, το κτίριο που χρησιμοποιούσε ο ΕΟΠΥΥ στην Γλυφάδα αντί 32.000 ευρώ μηνιαίως!
Το ακίνητο ανήκει στην οικογένεια Γρηγοράτου και πριν το 2000, λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Στο σεισμό του 1999, είχε χαρακτηριστεί κόκκινο και χρειάστηκε να γίνουν ενέσεις μπετόν για να αποκατασταθούν οι βλάβες.
Στη συνέχεια το νοίκιασε το διαγνωστικό κέντρο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Α.Ε. Έγινε ανακατασκευή του κτιρίου αλλά δεν λειτούργησε ποτέ ως διαγνωστικό κέντρο.

Το 2002 η ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Α.Ε. το υπομίσθωσε στο ΙΚΑ της Γλυφάδας και εισέπραττε ενοίκιο 32.000 το μήνα!
Το συγκεκριμένο κτίρο βρίσκεται πάνω από το cafe Rich της Γλυφάδας, οποίο πριν λίγους μήνες εκδηλώθηκε πυρκαγιά προκαλώντας τεράστιες ζημίες (σχετική φωτό).
Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί 420 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 329 είναι μισθωμένα. Υπάρχουν ακόμη 81 κτίρια που η χρήση τους παραχωρήθηκε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ ιδιόκτητα είναι μόλις δέκα. Σχεδόν ένα στα τρία κτίρια είναι στην Αττική και από το σύνολο των μισθωμένων, σε ποσοστό 80% έχει λήξει το συμβόλαιο.

Ως λύση, στο σχέδιο πρότασης για την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας, ο ΕΟΠΥΥ προτείνει για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και της περιουσίας που διαθέτει από κοινού με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, προς όφελος των δικαιούχων του τα εξής:

- Να αξιοποιηθούν κτίρια ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί προς χρήση (ΔΕΗ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ).

- Να αξιοποιηθούν κρατικά κτίρια που εκκενώνονται (π.χ. νοσοκομεία).

- Να τεθεί πλαφόν στο ύψος των μισθωμάτων κατά τετραγωνικό.

- Να εξορθολογισθούν τα καταβαλλόμενα μισθώματα στις περιπτώσεις που προκύπτει ότι υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τιμών της περιοχής.

- Να συστεγασθούν μονάδες (διοικητικές και υγειονομικές) ειδικότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σε οκτώ ακόμα πόλεις όπου υπάρχουν ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια
Από το μάζεμα των κτιριακών δομών του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να προκύψει οικονομία της τάξεως του 30% στα σημερινά καταβαλλόμενα μισθώματα, αλλά και στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων. Στις προθέσεις πάντως του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να γίνει ένα γερό ξεκαθάρισμα στις δομές του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της ένταξης τους στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...