Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Βενιζέλος: Οι Έλληνες έχουν αποσύρει 65 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Περίπου 65 δισ. ευρώ έχουν αποσύρει οι Έλληνες από τις τράπεζες, προκειμένου να τα «σώσουν» σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως από τα τέλη του 2009 που ξεκίνησε η φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, συνολικά έχουν αποσυρθεί 65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από τα 65 δισ. ευρώ μόνο τα 16 δισ. ευρώ, έχουν πάει επισήμως με εμβάσματα στο εξωτερικό και από αυτά μόνο το 10% έχουν πάει στην Ελβετία. Τα υπόλοιπα 45 δισ., όπως εξήγησε, εν μέρει έχουν μετατραπεί σε δαπάνη.

Αναφερόμενος στην μείωση των καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες, είπε, πως οι καταθέσεις που έφυγαν δεν ανήκουν μόνο σε μεγαλοκαταθέτες αλλά και σε πολίτες που τις μετέτρεψαν σε χρήματα για να πληρωθούν οφειλές στο Δημόσιο ή εργαζόμενοι επιχειρήσεων.

 Κόντρα Βενιζέλου - Τσίπρα στη Βουλή

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε  ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, σχετικά «με τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων λιτότητας και την ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών και των προμηθειών των τραπεζικών ιδρυμάτων τον κατηγόρησε ως «φυσικό αυτουργό της τραγωδίας που ζει χώρα».

«Δεν παίζουμε με την φωτιά όταν διαχειριζόμαστε την μοίρα ενός λαού» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής. Με την παραδοχή ότι «ναι, ζούμε ένα δράμα», αλλά και το σαφές μήνυμα ότι «αυτό που μπορεί να ζήσουμε και προσπαθούμε να αποφύγουμε δεν περιγράφεται», ο κ. Βενιζέλος «ξέσπασε» εναντίον του «λαϊκισμού» και της «δημαγωγίας», όπως είπε.

«Είναι ντροπή, είναι ο απώτατος εξευτελισμός το θέμα που έθεσαν οι Γερμανοί για τον επίτροπο κι εσείς δεν διακόψατε κάθε διαπραγμάτευση. Το νέο πακέτο θα είναι το επιστέγασμα της τραγωδίας. Να μην πάρετε τα λεφτά, θα είναι τραγωδία. Να λείπει η βοήθεια, να πείτε και κανένα όχι» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο: «Δεν βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Είναι θέμα προσώπων πιστεύετε; Αν αντικατασταθεί ο ηθικός αυτουργός από τον φυσικό πιστεύετε ότι θα ανακάμψετε»;

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, αφού χαρακτήρισε «εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και αλόγιστη την πολιτική ότι οι εταίροι θα κάνουν το παν για να μας κρατήσουν στο ευρώ και άρα μπορούμε να τους εκβιάζουμε», ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν τολμάει να πει στο λαό ολοκληρωμένη πρόταση «αν αποτύχει η δική του διαπραγμάτευση 20 Μαρτίου, που λήγει το ομόλογο, πού θα οδηγηθεί η χώρα;».

«Εδώ δεν παίζουμε τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, τις πολιτικές σταδιοδρομίες προσώπων, ούτε πολιτικό θέατρο. Εδώ υπάρχει ιστορική αναμέτρηση του τόπου κι ο λαός θέλει αλήθεια και πρόταση. Βρήκατε το εύκολο θύμα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπέστη κατεδάφιση, γιατί αναγκάστηκε να κάνει το εθνικό του καθήκον. Αυτά είναι τα δύσκολα θέματα στην πολιτική, όταν καλείσαι να θυσιάσεις το συλλογικό και προσωπικό σου πολιτικό κεφάλαιο στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Αλλά εσείς παίζετε με την καταστροφή της χώρας. Και πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέροντα που περιμένουν να στήσουν το πανηγύρι τους» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε πως τα συμφέροντα «χρησιμοποιούν κι εσάς ως όργανο δημαγωγίας», διευκρινίζοντας πάντως «όχι συνειδητά πιστεύω».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού απηύθυνε παράκληση στον κ. Τσίπρα να τα λάβει υπόψη του αυτά, «διότι ό,τι λέει δεν είναι άμοιρο επιπτώσεων σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε τονίζοντας πως έχει την ικανότητα να διαβάζει πίσω από τις γραμμές των όσων λέει και «έχει τη δική του ανάγνωση αυτών που λέει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...