Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

«Στον αέρα» η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ !

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ/ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Για τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη, κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις περικοπές των δαπανών στην υγεία και τη φαρμακευτική δαπάνη, μεταφέρεται η αποσαφήνιση θέσεων, διαθέσεων και προθέσεων στο ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ, η αποσταθεροποίηση που προκάλεσαν στο εσωκομματικό τοπίο η έγκριση του δεύτερου μνημονίου και οι αυστηρές ποινές στους 31 βουλευτές εξελίσσεται σε περιδίνηση προς το άγνωστο, που επιτείνει τον εκνευρισμό των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο και την εικόνα διάλυσης του κόμματος. Ο χρόνος των εκλογών και πριν από αυτόν ο χρόνος όπως και ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος είναι τα «κλειδιά» για τη σταδιακή επάνοδο σε συνθήκες σταθερότητας, ωστόσο και σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν πολλές ακόμη αδιευκρίνιστες πτυχές.

«Στον αέρα» η ΚΟ
Η κατά πλειοψηφία έγκριση την προηγούμενη Πέμπτη του νομοσχεδίου για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου ήταν μια ανακούφιση για τους βουλευτές του κόμματος και τους διαγραφέντες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τους προσέφερε κάποια -μικρά έστω- χρονικά περιθώρια για να σταθμίσουν και να προσδιορίσουν τη στάση τους στα κρίσιμα νομοσχέδια που εισάγονται προς έγκριση τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια.
Ειδικά οι βουλευτές εκτός Αθηνών, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναχώρησαν για τις εκλογικές τους περιφέρειες το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού δεν τέθηκε ζήτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, θα συναρτήσουν τις όποιες αποφάσεις τους και από τις επιθυμίες των ψηφοφόρων τους, με τους οποίους συναντώνται κατά τη διάρκεια του τριημέρου.
Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν, άλλωστε, νέους αιφνιδιασμούς, του τύπου βουλευτές που υπερψήφισαν το μνημόνιο ΙΙ να αλλάξουν τακτική στους εφαρμοστικούς νόμους, εάν τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την επανεκλογή τους ή ακόμη και «κωλοτούμπες» από κοινοβουλευτικούς που διαγράφηκαν ή τέθηκαν εκτός των ψηφοδελτίων, με στόχο την εκ νέου εξασφάλιση σε επόμενο χρόνο του τίτλου του υποψήφιου βουλευτή.
Παρά το ότι στελέχη της Ιπποκράτους έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση ν’ ανακληθούν οι ποινές από τον Γ. Παπανδρέου, αρκετοί στοχεύουν πλέον στον επόμενο αρχηγό, σκεπτόμενοι σοβαρά ν’ αλλάξουν γραμμή, ώστε υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια που θα έρθουν άμεσα στη Βουλή να θέσουν τις υποθήκες για την επάνοδό τους στα ψηφοδέλτια.
Αλλοι, που έχουν σταθμίσει ήδη τα δεδομένα και εκτιμούν ότι δεν έχουν περιθώρια επανεκλογής με το ΠΑΣΟΚ, είτε αναζητούν άλλες διεξόδους είτε προσανατολίζονται στο να μη διεκδικήσουν ξανά το βουλευτικό αξίωμα. Οσοι εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία δεν έχουν λόγο να μην επιμείνουν στο «όχι» στις επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Κινητικότητα σε θολό τοπίο
Θολό παραμένει το τοπίο και ως προς την κινητικότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ των διαγραφέντων οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον Χ. Καστανίδη και τη Λ. Κατσέλη. Ο «ΑτΚ» από την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημάνει ότι οι προσπάθειες για τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναπόφευκτα οδηγούνταν στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, αφού το καταστατικό της Βουλής απαιτεί προσδιορισμό ονόματος και επικεφαλής. Μια εβδομάδα μετά, οι επαφές και οι συζητήσεις συνεχίζονται μεν, αλλά δεν καταλήγουν προς το παρόν στη συγκρότηση ενός νέου σχήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πυρήνα συγκροτούν, εκτός από την κ. Κατσέλη και τον κ. Καστανίδη, οι Η. Θεοδωρίδης. Λ. Μίχος, Β. Τεκτονίδου, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Μ. Κυριακοπούλου. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αν και κατά άλλες πηγές παρέστη σε μια τουλάχιστον από τις συναντήσεις, τονίζει σε προσωπικές της συνομιλίες ότι παραμένει εντός του ΠΑΣΟΚ και εκτός κινήσεων που γίνονται γύρω από αυτό, ενώ ανάλογη στάση φαίνεται να κρατά και η Β. Παπανδρέου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...