Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ για Ελλάδα: Σημαντική πρόοδος αλλά και εμείς κάναμε λάθη...

Σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αναγνώρισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους για την έκθεση αξιολόγησης. Σημείωσε, όμως, πως χρειάζεται να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, παραδέχτηκε λάθη στη διαχείριση του προγράμματος της Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του MEGA, ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές, αλλά και για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους το οποίο -όπως είπε- έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Πρόκειται για αναφορά στην πρόταση που είχε καταθέσει το 2010 ο Ντομινίκ Στρος Καν, η οποία απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Τόμσεν είπε στην ουσία «όχι» σε μείωση των φόρων, διατυπώνοντας τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο όταν διαφανούν ακριβείς ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, με άλλα μέτρα.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα. Τόνισε, όμως, πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση του συστήματος δικαιοσύνης.

Ο ίδιος ανέφερε πως και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Aίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τόμσεν στο χρέος. Όπως είπε, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, βρίσκεται όμως σε πτωτική πορεία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν επίσης υποσχεθεί να παράσχουν πρόσθετη ανακούφιση χρέους αν χρειασθεί.

Τα λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά σε εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που έρχεται παράλληλα με την έκθεση αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...