Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οδηγίες με 7 «καμπανάκια» κινδύνου από το ΚΕΠΥΟ -Τι πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορολογούμενοι

Η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε, αλλά με δεδομένο ότι πέρα από τις αλλαγές στους κωδικούς υπάρχουν και αλλαγές στη διαδικασία συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών εντύπων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.


Είναι ενδεικτικό ότι με ειδική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η προσυμπλήρωση των κωδικών που αφορούν στις αποδοχές των υπόχρεων, μπορεί να λειτουργήσει ως παγίδα.


Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει ότι η φετινή υποβολή εισάγει την καινοτομία της προσυμπλήρωσης εισοδημάτων για όσους λαμβάνουν βεβαίωση από εργοδότη ή αντισυμβαλλόμενο, και αναμένεται να μειώσει δραστικά τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων για όσους φορολογούμενους δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην όσων αναγράφονται στις βεβαιώσεις αυτές. Και κάπου εδώ ηχούν τα. καμπανάκια κινδύνου:

1. Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν βλέπουν προσυμπληρωμένα στοιχεία εισοδημάτων, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον χορηγό της βεβαίωσης (πχ εργοδότη), για να πληροφορούνται πότε θα δηλώσει τα στοιχεία αποδοχών. Οι τελευταίοι μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις εμπρόθεσμα, μέχρι 28/3

2. Η ενημέρωση του Ε1 μετά την υποβολή των στοιχείων βεβαίωσης γίνεται άμεσα

3. Συνιστάμε την αποφυγή της χρήσης της δυνατότητας αλλαγής των ποσών που δηλώνονται αν πχ ο εργοδότης δεν έχει ακόμη δηλώσει τα στοιχεία εισοδημάτων. Η διαδικασία αυτή, εκτρέπει την δήλωση προς έλεγχο, ενώ αν περιμένει ο φορολογούμενος την δήλωση του εργοδότη, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς θα υπάρχει συμφωνία των ποσών

4. Η διαδικασία αλλαγών των στοιχείων θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας συνεννόησης (πχ εργοδότης σε πτώχευση ή εκκαθάριση που δεν ανταποκρίνεται)

5. Όλοι οι εμπρόθεσμοι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως της ημερομηνίας δήλωσης, μπορούν να πληρώσουν σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Ιούλιο και την τελευταία τον Νοέμβριο. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος αναβολής της εκπλήρωσης της υποχρέωσης δήλωσης

6. Με την οριστική υποβολή της δήλωσης, αυτή βεβαιώνεται και ο φορολογούμενος μπορεί να εκτυπώσει την πράξη προσδιορισμού του φόρου με τον κωδικό πληρωμής προς χρήση του. Ως εκ τούτου, δεν θα αποσταλούν επιστολές με τις πράξεις αυτές στους φορολογουμένους.

7. Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων, αρκετές από τις περιπτώσεις που ελέγχονταν την περσινή χρονιά στις τοπικές ΔΟΥ, ελέγχονται φέτος κεντρικά. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος με ομοιομορφία και ταχύτητα, χωρίς ο φορολογούμενος να πρέπει να κάνει τίποτε άλλο από το να στείλει τα ζητούμενα παραστατικά με μία συστημένη επιστολή.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...