Με 4 κριτήρια, τα οποία –βάσει του νόμου- πρέπει να πληρούνται όλα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2014 η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τη διαφορά ότι όσοι πληρούν τις 4 προϋποθέσεις θα προστατευτούν τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
Τα 4 κριτήρια είναι:
• Από 1/1/2014 έως 31/12/2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων (κύρια κατοικία) με αντικειμενική αξία έως και 200.000 ευρώ.
• Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι ίσιο ή μικρότερο των 35.000 ευρώ
• Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ.
• Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ
Οι 11 παγίδες των πλειστηριασμών
Πόσοι δανειολήπτες «κόκκινων δανείων» προστατεύονται από τη ρύθμιση;
Σήμερα, 110.000 δανειολήπτες έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο. Από αυτούς, οι 80.000 δανειολήπτες προστατεύονται από τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι 30.000 ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι διαθέτουν περιουσία και εισοδήματα μεγαλύτερα από τα κριτήρια και τόσα χρόνια κρύβονταν πίσω από την προστασία του νόμου.
Προστατεύονται ή όχι οι εγγυητές;
Τραπεζικές πηγές απαντούν ότι ο εγγυητής προστατεύεται , καθώς ακόμη κι αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει, εγγύηση για την τράπεζα αποτελεί το ακίνητο, το οποίο θα βγει στον πλειστηριασμό.
Αλλάζει ή όχι η δομή του στεγαστικού δανείου (επιμήκυνση, επιτόκιο, κλπ) από τη στιγμή που ο οφειλέτης κάνει χρήση του νόμου και πληρώνει την υποχρεωτική δόση;
Αυτό θα αποφασισθεί από την τράπεζα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός, άρα της δόσης που θα δίνει ο δανειολήπτης.
Τι θα ισχύσει για κάποιον που έχει εισόδημα 5, 10 ή 15.000 ευρώ και είχε πάρει το δάνειο με διπλάσιο εισόδημα;
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν το νέο νόμο, δηλαδή ο δανειολήπτης θα πληρώνει 83 ευρώ το μήνα και το υπόλοιπο των τόκων θα «παγώσει». Και επειδή θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν, ένα σημαντικό ποσοστό του δανείου –όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη- θα κουρευτεί!
Πως μπορεί ο δανειολήπτης να χάσει τη ρύθμιση;
Στην περίπτωση που δεν πληρώσει για τρεις συνεχόμενους μήνες της υποχρεωτικές δόσεις.
Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει περισσότερα από ένα δάνεια;
Εάν έχει ένα στεγαστικό και πχ τρία καταναλωτικά, τότε προέχει -σύμφωνα με τους τραπεζίτες- η καταβολή της δόσης του στεγαστικού, ανάλογα πάντα με το εισόδημα.
Πως ορίζεται το ύψος της μηνιαίας υποχρεωτικής δόσης;
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού, δηλαδή για το 2014, ο δανειολήπτης πρέπει να δίνει μηνιαία δόση ίση με το 10% του καθαρού εισοδήματος, εφόσον ατό δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Εάν το ξεπερνά, τότε ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλει προς την τράπεζα ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τα 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στον νόμο;
Ο δανειολήπτης οφείλει να πράξει ότι, του ζητηθεί από την τράπεζα έως τις 31 Ιανουαρίου του 2014.
Τι θα ζητήσει η τράπεζα;
Αναλυτικά περιουσιακά στοιχεία, περιγραφή ότι πληροί τα κριτήρια, λεπτομερή καταγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.
Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή δόσης;
Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας.
Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
Ισχύουν τα ίδια κριτήρια, ωστόσο η μηνιαία δόση πρέπει να αντιστοιχεί, τουλάχιστον, στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης που κατέβαλαν πριν «κοκκινίσει» το δάνειο.
Πηγή: Real News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!