Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.α.) θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου 2013.


Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή προτάσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 29 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη.

Το υπουργείο δηλώνει στην ανακοίνωσή του ότι αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό άλλωστε πρότεινε να δοθεί αυτή η δυνατότητα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποκτούσαν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων.

Ωστόσο, «στο υπουργείο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Εφόσον υπάρξουν τέτοια αιτήματα, το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177, ούτως ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο ότι μπορεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες».

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η θέση του υπουργείου για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι γνωστή και έχει καταγραφεί κατ’ επανάληψη: Ελεύθερη λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο και πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή 52 Κυριακές, πάντα σε προαιρετική βάση, μόνο για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι ο νόμος 4177/2013 (άρθρο 16), που ψηφίστηκε μετά από διαβούλευση με την αγορά και τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπει ότι οι Κυριακές κατά τις οποίες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, πέραν των επτά που προβλέπει ο νόμος, θα προσδιορίζονται με αποφάσεις των κατά τόπους αντιπεριφερειαρχών.

Οι επίσημες θέσεις των οργανώσεων του εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ), όπως διατυπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου της «Συμμαχίας για την Κυριακή αργία» στις 15 Ιουλίου ανέφεραν τα εξής: «Οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μη ψηφίσουν το άρθρο 16 και προανήγγειλαν μεγάλες και συνεχόμενες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κυριακής- Αργίας». Επιπλέον, η ΕΣΕΕ με επιστολή προς τους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες στις 7 Αυγούστου ζήτησε να επιτραπεί η λειτουργία τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές και κατά προτεραιότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...