Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οργιο φοροδιαφυγής απο Γερμανους και Βρετανούς στο Πήλιο

Το όργιο της φοροδιαφυγής που γίνεται από Γερμανούς και Βρετανούς που διαθέτουν επαύλεις σε όλο το Πήλιο επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με νέα στοιχεία, που δείχνουν το μέγεθος της φοροκλοπής που γίνεται και το οποίο ήλθε για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας.

Τα νέα στοιχεία ωστόσο είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά, καθώς χθες η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας και ο πρόεδρός της Κ. Λεβέντης αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε τον περασμένο Αύγουστο στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας στη Λάρισα, τη στιγμή που προχθές υπήρξαν δημοσιεύματα σε εφημερίδες των Αθηνών που σημείωναν ότι το θέμα πλέον έχει μπει στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι οι εισαγγελικές αρχές ενεργοποιήθηκαν μετά από καταγγελίες που έκανε ο Μαν. Γλέζος για όλα όσα συμβαίνουν στην Πάρο, όπου υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες τους, από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τις νοικιάζουν μέσω Διαδικτύου προς 750 ευρώ τη βραδιά.

Το ίδιο έντονο είναι το πρόβλημα και στο Πήλιο, λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, που εκτιμά ότι είναι δεκάδες οι συγκεκριμένες επαύλεις, που είναι συνολικού εμβαδού 150- 180 ευρώ η κάθε μία, πολλές από τις οποίες, όπως λέει, έχουν και πισίνες. Αυτές οι επαύλεις, συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, νοικιάζονται προς 2.000 ευρώ την εβδομάδα.

Οι περισσότερες, όπως συνεχίζει, κατασκευάστηκαν κυρίως από Γερμανούς, αλλά και από Βρετανούς, τη δεκαετία του ΄90. Τέτοιες επαύλεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το Πήλιο.

Κυρίως, όπως λέει, στην Πάλτση και την Ξυνόβρυση, ενώ αρκετές υπάρχουν και στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και σε γνωστά παραλιακά θέρετρα της περιοχής, όπως το Παπά Νερό και ο Άγιος Ιωάννης. Αλλά και ο ενιαίος Δήμος Βόλου έχει πλέον τέτοιες επαύλεις, αφού μπορεί κάποιες από αυτές να τις αναζητήσει κανείς στις περιοχές της Μακρινίτσας και της Πορταριάς. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο κ. Λεβέντης, ότι μόνον από δύο site του εξωτερικού η Ένωση Ξενοδόχων εντόπισε 35 τέτοιες επαύλεις.

Είναι ωστόσο πολύ περισσότερες, σπεύδει να σημειώσει ο κ. Λεβέντης, ο οποίος εξηγεί ότι στις συγκεκριμένες επαύλεις οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους διαμένουν μόλις 10-15 μέρες, ενώ τους υπόλοιπους μήνες τις νοικιάζουν κυρίως σε συμπατριώτες τους έναντι χρυσοφόρου ενοικίου μέχρι και 2.000 ευρώ την εβδομάδα.

Μισθώματα τα οποία είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορολόγητα, αφού, όπως λέει ο κ. Λεβέντης, οι ξένοι ιδιοκτήτες των πολυτελών ακινήτων καταφέρνουν σε αρκετές περιπτώσεις να ξεγλιστρούν, εκμεταλλευόμενοι το ισχύον φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας, το οποίο επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου που το νοικιάζει να έχει χρονικό περιθώριο από το νόμο να καταθέσει το συμβόλαιο στην Εφορία τριάντα μέρες από τη σύσταση του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Λεβέντης εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι τόσο από το ΣΔΟΕ, όσο κα από τον ΕΟΤ, έγιναν πολύ λιγότερα από αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, αφού, όπως τονίζει, από ό,τι είναι σε θέση να γνωρίζει, από τους πέντε ελέγχους που έγιναν από τον ΕΟΤ, στους τέσσερις βρέθηκαν παρανομίες και επιβλήθηκαν από τους υπαλλήλους του Οργανισμού Τουρισμού τα πρόστιμα που ανέρχονται σε 150 ευρώ για κάθε δωμάτιο. Αντίθετα, όπως προσθέτει, το ΣΔΟΕ έχει τη δυνατότητα να τις «σφραγίσει».

Είναι χαρακτηριστικό πως το θέμα των επαύλεων συζητήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή στην ειδική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής που έγινε στο Δημαρχείο του Βόλου, με στόχο τη συζήτηση για την κατάθεση προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το Σχέδιο Νόμου για τον τουρισμό που έχει βγάλει σε διαβούλευση το αρμόδιο Υπουργείο.

Ειδικότερα στο Άρθρο 14 το Σχέδιο Νόμου σημειώνει: «Τουριστικές επαύλεις ορίζονται κατοικίες ελάχιστου εμβαδού 100 τ.μ οι οποίες μπορούν να εκμισθώνονται μέχρι τρεις μήνες ανά έτος. Για την εκμίσθωση αυτών συντάσσεται απλό ιδιωτικό συμφωνητικό εκμίσθωσης, κατοικίας το οποίο θεωρείται από την οικεία ΔΟΥ και κατατίθεται στην αρμόδια ΠΥΤ του ΕΟΤ». Ποιος θα τον ελέγξει ότι το εκμισθώνει τρεις μήνες; διερωτάται ο κ. Λεβέντης, ο οποίος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο άρθρο «μπήκε για να… βγει», για να καταλήξει ότι το Σχέδιο Νόμου για τον Τουρισμό κινείται προς θετική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...