Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Εξαρθρώθηκε πανευρωπαϊκό δίκτυο δουλεμπόρων – 103 συλλήψεις σε 10 χώρες εκ των οποίων 8 στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο «χτύπημα» στα κύκλωμα δουλεμπόρων που δρουν σε όλη την Ευρώπη κατάφερε η Europol σε συνεργασία με 10 ευρωπαϊκά κράτη, με την εξάρθρωση σπείρας με παρακλάδια σε όλη την ΕΕ.

Συνολικά συνελήφθησαν 103 άτομα σε όλη την Ευρώπη – εκ των οποίων οκτώ στη Θεσσαλονίκη - και συγκεκριμένα στην Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία, ενώ την κοινή επιχείρηση στήριξε και η Αυστρία.

Το κύκλωμα διακινούσε μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κύρια πύλη εισόδου αποτελούσε η Τουρκία και περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων.

Πώς

Οι παράνομοι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία και την Τουρκία.

Οι δουλέμποροι χρησιμοποιούσαν διάφορους τρόπους δράσης ( modus operandi ) για τη λαθραία μετακίνηση των μεταναστών προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πολύ συχνά, οι μετανάστες μετακινούνταν κάτω από απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως σε πολύ μικρές κρύπτες στο πάτωμα λεωφορείων ή φορτηγών, σε εμπορικές αμαξοστοιχίες ή σε πλοία. Σε μερικές περιπτώσεις, οι μετανάστες ταξίδευαν με πλαστά έγγραφα, ενώ το δίκτυο χρησιμοποιούσε κατέφευγε και στη λύση των «λευκών γάμων» για να ρυθμίσει το καθεστώς διαμονής τους στην Ε.Ε.

Στην επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...