Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Η Ιστορία της Ο»: To πιο τολμηρό σαδομαζοχιστικό μυθιστόρημα επιστρέφει στα ελληνικά

Πενήντα χρόνια πριν την κυκλοφορία των «50 αποχρώσεων του γκρι» μια Γαλλίδα είχε τολμήσει να γράψει το πιο ακραίο μυθιστόρημα σαδομαζοχισμού, με μια γυναίκα να υποτάσσεται με κάθε τρόπο στον εραστή της. Η Ιστορία της Ο επανακυκλοφορεί από αύριο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο μετά τον Μικρό Πρίγκιπα (του Σεντ-Εξιπερί) αν και σαφώς το πιο ακατάλληλο βιβλίο για ανηλίκους που έχει γραφτεί ποτέ. Η «Ιστορία της Ο» γράφτηκε ως καπρίτσιο, όταν η Ντομινίκ Ορί (κάποιοι ισχυρίζονται ότι το πραγματικό της όνομα είναι Αν Ντεκλός) θέλησε να αποδείξει στον εργοδότη της (α, ναι, και εραστή της) ότι μια γυναίκα μπορεί να γράψει ένα τολμηρό ερωτικό βιβλίο και να μιλήσει για τον σαδομαζοχισμό κόντρα στην κυρίαρχη ροζ γυναικεία γραφή των Άρλεκιν. Ήταν το πρώτο και τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε η Ορί.


Ο Ζαν Πωλάν, σύντροφος της Ντομινίκ και γκουρού του εκδοτικού οίκου Gallimard, λάτρευε το έργο του Μαρκησίου ντε Σαντ και είπε στη σύντροφό του ότι καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να γράψει έτσι. Βάλθηκε να του αποδείξει το αντίθετο συγγράφοντας τη «Μυστική ιστορία της Ο», αρχικά με τη μορφή επιστολών που απευθύνει στον αγαπημένο της. Αυτός εντυπωσιάζεται τόσο που το προωθεί αμέσως για έκδοση και γράφει μάλιστα το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου. Το βιβλίο εκδίδεται από τον οίκο Οlympia Press ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε και τη Λολίτα του Ναμπόκοφ.

Βρισκόμαστε στο 1954 και προφανώς η Ντομινίκ δεν τολμά να υπογράψει με το πραγματικό της όνομα. Επιλέγει το ψευδώνυμο Πολίν Ρεάζ και εκδίδει το βιβλίο που έμελε να προκαλέσει τεράστιο σάλο και να συρθεί στα δικαστήρια όσο κανένα άλλο. Μέχρι και το 1967 μάλιστα δεν επιτρεπόταν καν η διαφήμιση του βιβλίου, ενώ έπρεπε να φτάσουμε στο 1975 για να γίνει το μυθιστόρημα ταινία και να ενταχθεί στην φιλμοθήκη των ερωτικών ταινιών προς μελέτη.


Η ιστορία της Ο που σόκαρε τον κόσμο

Η Ο είναι μια Παριζιάνα φωτογράφος, η οποία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές επιθυμίες του του φίλου της, Ρενέ, πηγαίνει τρόφιμος στον πύργο Roissy όπου λειτουργεί ιδιωτική σχολή σαδομαζοχισμού, για να εκπαιδευτεί ως πειθήνια ερωτική παρτενέρ. Εξοικειώνεται με τα μυστικά της τέχνης της οικειοθελούς ερωτικής υποταγής. Μετά την αποφοίτηση η Ο μπαίνει στην υπηρεσία του πατρικού φίλου του εραστή της, Σερ Στέφεν και να του εκπληρώνει κάθε επιθυμία. Ο Σερ Στέφεν που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και σκληρός στα βίτσια του κερδίζει την αγάπη της Ο, η οποία αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές της και να επεκτείνει τις γνώσεις της. Η τελική εξέταση είναι ένα πυρακτωμένο τατουάζ του μονογράμματος της στο σώμα της ως απόδειξη των ειλικρινών αισθημάτων της. Το βιβλίο κυκλοφορεί από αύριο ξανά στα ελληνικά σε νέα μετάφραση από της Ρίτας Κολαϊτη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ποια είναι η συγγραφέας που σόκαρε τον κόσμο

Η συγγραφέας συστήθηκε για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του θρυλικού βιβλίου της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το περιοδικό New Yorker. Συστήθηκε ως Ντομινίκ Ορί – αν και ακόμη κάποιοι επιμένουν πως ήταν η Αν Σεκλό...) Γεννήθηκε στις 23 Σεπτέμβρη του 1907 και ήταν δίγλωσση (γαλλικά-αγγλικά) από τις πρώτες της λέξεις. Σπούδασε στη Σορβόνη, και εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος πριν ασχοληθεί με τις εκδόσεις στον οίκο Gallimard ως μεταφράστρια των Έλιοτ, Γουλφ και άλλων. Ασχολήθηκε και με την κριτική λογοτεχνίας και έγινε μέλος λογοτεχνικών επιτροπών.

Υπήρξε παντρεμένη κι είχε ένα παιδί αν και υπήρξε και αμφιφυλόφιλη. Εικάζεται ότι είχε γράψει και τη συνέχειά του βιβλίου , με τίτλο "Επιστροφή Στο Ρουασί". Πέθανε από αδιευκρίνιστα αίτια στις 27 Απρίλη του 1998, κοντά στο Παρίσι, πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών.

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...