Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

«Σκάει» από στιγμή σε στιγμή η «βόμβα» της Μέσης Ανατολής

Την ώρα που ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ έδινε το πράσινο φως, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, για την ανάκληση των αδειών 30.000 εφέδρων του ισραηλινού στρατού, εν μέσω έντονων φημολογιών για πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης μέσα στις επόμενες ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χεσάμ Καντίλ ετοίμαζε εσπευσμένο ταξίδι στη Γάζα σε υποστήριξη της Χαμάς.

Η απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ήρθε μετά από ολονύκτια εκτόξευση πυραύλων τύπου «Fajr – 5» (μέγιστο βεληνεκές 75 χλμ.) , ιρανικής κατασκευής, από περιοχή εντός των παλαιστινιακών εδαφών με στόχο το Τελ Αβίβ (περίπου 70 χλμ.), με την ευθύνη να την αναλαμβάνει η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Μάλιστα, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά κανάλια κάνουν λόγο για ρίψη 422 ρουκετών, μεγάλος αριθμός των οποίων εξουδετερώθηκε από το περίφημο σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» του Ισραήλ.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών διήρκεσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα το πρωί, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 19 Παλαιστίνιους (εκ των οποίων τα 6 παιδιά) και 3 Ισραηλινούς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτική του δήλωση την Πέμπτη, προειδοποίησε: «τις τελευταίες 24 ώρες, το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχτεί πυραυλικές επιθέσεις κατά των πολιτών του» και προσέθεσε: «ελπίζω ότι η Χαμάς και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έλαβαν το μήνυμα».



Η ΔΗΜΑΡ


Ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης:

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και την ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, που επιβαρύνει δραματικά το ήδη τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή, με πρώτα θύματα άμαχους πολίτες και από τις δύο πλευρές.

Η Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτικά μέσα. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Γι` αυτό επιβάλλεται η επιστροφή στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης βασισμένης στην αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...