Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

"Τα βροντηξε" ο Ελληνοκαναδός «πατέρας» του Blackberry

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα Blackberry από την Apple, τη Google και άλλες εταιρείες, ιδίως στο πεδίο των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών-ταμπλετών, έφερε σύννεφα πάνω από την κατασκευάστρια Research In Motion (RIM) που έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Η συνέπεια ήταν, υπό την πίεση των μετόχων και των επενδυτών, ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής και επικεφαλής της καναδικής εταιρείας Μάικ Λαζαρίδης και το δεξί του χέρι Τζιμ Μπαλσίλι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν, μετά από δεκαετίες, το τιμόνι της επιχείρησης, την οποία από μια μικρή καναδική εταιρεία μετέτρεψαν σε ένα πολυεθνικό γίγαντα.Ο Λαζαρίδης, που ίδρυσε την RIM το 1985 μαζί με δύο παιδικούς φίλους του, δεν θα είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος, αλλά θα διατηρήσει ενεργό ρόλο, καθώς θα γίνει αντιπρόεδρος και επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής καινοτομίας, ενώ ο άλλος διευθύνων σύμβουλος, ο Μπαλσίλι (που ήλθε στην εταιρία το 1992), θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά χωρίς εκτελεστικό ρόλο. Ανέκαθεν ο Λαζαρίδης ήταν υπεύθυνος για τα τεχνολογικά θέματα και ο Μπαλσίλι για τα οικονομικά και τις πωλήσεις.

Στη θέση τους θα αναλάβει από σήμερα διευθύνων σύμβουλος ο Θόρστεν Χάινς, έως τώρα ανώτερο
Image representing Research In Motion as depic...
Image via CrunchBase
διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος ήλθε στη RIM το 2007 από τη γερμανική Siemens. Νέος πρόεδρος (αξίωμα που επίσης κατείχαν από κοινού οι Λαζαρίδης και Μπαλσίλι, οι οποίοι παραμένουν μεγαλομέτοχοι με μερίδια πάνω από 5% ο καθένας) θα γίνει η Μπάρμπαρα Στίμιστ, πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Τορόντο και πρώην στέλεχος της Royal Bank of Scotland.
Η αλλαγή στην κορυφή του μάνατζμεντ αναμένεται να συνοδευθεί και από αλλαγή στρατηγικής, κάτι που ζητούν οι μέτοχοι και επενδυτές για να ξαναβρεί η εταιρεία την αίγλη της. Μολονότι η RIM με τα Blackberry ξεκίνησε στην ουσία την μόδα των «έξυπνων» κινητών (οι συσκευές της ήσαν οι πρώτες που επέτρεπαν την αξιόπιστη μετάδοση e-mail), στη συνέχεια άλλοι ανταγωνιστές, κυρίως η Apple, την επισκίασαν σε δημοσιότητα και πωλήσεις, με συνέπεια η «πίτα» των Blackberry, που πρωτοεμφανίστηκαν το 1998, να συρρικνωθεί σταδιακά στη διεθνή αγορά.
Ο Λαζαρίδης, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στη διοικητική πυραμίδα, αναγνώρισε ότι η εταιρεία χρειαζόταν ένα ταρακούνημα. «Έρχεται μια στιγμή στην ανάπτυξη κάθε πετυχημένης εταιρίας που οι ιδρυτές αναγνωρίζουν την ανάγκη να περάσουν τη σκυτάλη σε μια νέα ηγεσία. Ο Τζιμ και εγώ πήγαμε στο διοικητικό συμβούλιο και τους είπαμε ότι αυτή η ώρα έφτασε», όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης» .
Ο τελευταίος υπολογιστής-ταμπλέτα «PlayBook» της RIM, με τον οποίο πόνταρε να «απαντήσει» στο iPad της Apple, δεν είχε την προσδοκώμενη ανταπόκριση στην αγορά. Η μετοχή της εταιρείας (που κάποτε είχε την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία μεταξύ όλων των καναδικών εταιρειών και ο Λαζαρίδης είχε γίνει ο πιο δημοφιλής επιχειρηματίας στη χώρα) έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Τώρα, υπό το νέο μάνατζμεντ, η εταιρεία θα προωθήσει έως το τέλος του 2012 μια νέα γενιά κινητών τηλεφώνων και ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το Blackberry 10, ως απάντηση στο Android.
Ο Μιχάλης (Μάικ) Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1961 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι το 1966 μετανάστευσαν στο Οντάριο του Καναδά. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Γουοτερλού και το 1985, μαζί με τους φίλους του, με δανεικό κεφάλαιο 15.000 δολαρίων από τους γονείς του και μια μικρή κρατική επιχορήγηση, ξεκίνησε την περιπέτεια της RIM, που έμελε να αναδείξει το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιό του και τελικά να εξελιχτεί στην πιο θεαματική ίσως επιτυχία στον καναδικό επιχειρηματικό κόσμο των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Λαζαρίδης, εκτός από τη RIM, χάρη στα επιστημονικά ενδιαφέροντά του, έχει γίνει γνωστός για τις μεγάλες δωρεές του ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί το πρωτοποριακό καναδικό Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...