Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Νέο σκάνδαλο «α λα ΜΚΟ»- Εταιρείες «βιτρίνες» θησαύριζαν με δεκάδες εκατ. ευρώ από προγράμματα πληροφορικής

Νέο σκάνδαλο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ «α λα ΜΚΟ» με διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων ετοιμάζεται να αποκαλύψει η Οικονομική Αστυνομία. 

 
Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει περισσότερες από 50 καταθέσεις και έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες έγγραφα από ευρωπαϊκές υπηρεσίες για παράνομες ενέργειες κρατικών υπαλλήλων και ιδιωτών, οι οποίοι σχετίζονται με υφαρπαγή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα-κυρίως στον τομέα της πληροφορικής- που εμφανίζεται να εκτελούνταν σε συνεργασία πανεπιστημιακών φορέων και ιδιωτών. 
 
Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντοπίσει ήδη την εμπλοκή στελεχών από δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το ένα εντός και το άλλος εκτός Αθηνών, αλλά και πολλών εταιρειών «βιτρίνα», οι οποίες, όπως οι ΜΚΟ, έπαιρναν τεράστια ποσά για προγράμματα πληροφορικής και άλλα ερευνητικά προγράμματα που ήταν άνευ περιεχομένου και προοπτικής εκτέλεσης.

Είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους στο εξωτερικό

Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», οι ελληνικές εταιρείες μάλιστα με την αμφιλεγόμενη δράση εμφανίζεται να έχουν «διασυνδέσεις» με άλλες εταιρείες στο εξωτερικό, στη Βρετανία, στην Κύπρο και αλλού, οι οποίες επίσης συμμετέχουν στο ίδιο δίκτυο απάτης.

Υπολογίζεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ασκηθούν διώξεις κατά σειράς εμπλεκομένων από το υπουργείο Παιδείας και με τους ιδιώτες συνεργάτες τους.

Η κομπίνα από την Ιταλία

Οπως ανέφερε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το «Βήμα», «στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου είχαν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούσαν τις online επαφές για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ γιατρών που προχωρούν σε επεμβάσεις, τα κλειστά συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών, τα προγράμματα virtual reality κ.ά. Στην Ιταλία ανακαλύψαμε ωστόσο την πρώτη σχετική απάτη με τουλάχιστον 20 τέτοιου είδους προγράμματα στα οποία καταβλήθηκαν το λιγότερο 60 εκατ. ευρώ. Αυτά, όπως διαπιστώσαμε, ήταν εικονικά από εταιρείες-σφραγίδες που έλαβαν χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτα. Από τα ευρήματα της Ιταλίας αναπτύξαμε την έρευνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου βρήκαμε νέα πρόσωπα και διασυνδέσεις. Αμέσως, η OLAF έστειλε σχετική αναφορά και στις ελληνικές διωκτικές αρχές προκειμένου να ερευνήσουν την υπόθεση».

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. μιλάει για «εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, αφού και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζονται ύποπτοι δεσμοί ιδιωτών με κρατικούς παράγοντες -κυρίως από το υπουργείο Παιδείας- οι οποίοι εγκρίνουν τη ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων πληρώνοντας ανύπαρκτο ή θολό έργο. Και ασφαλώς αυτό δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά σκοπιμότητας, όπως ακριβώς αναδείχθηκε και με τη δίωξη των υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών που ενέκριναν την εκροή χρημάτων για τις οργανώσεις με ανύπαρκτο έργο.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...