Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

«Συναγερμός» από περιστατικά οξείας δηλητηρίασης από πυρήνες βερίκοκων και πικραμύγδαλων

«Συναγερμό» σήμανε το Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», μετά την ανησυχητική αύξηση περιστατικών δηλητηρίασης λόγω κατανάλωσης καρπών πικραμύγδαλου και πυρήνων από το κουκούτσι βερίκοκου.


Τα εν λόγω προϊόντα διατίθενται ως «ξηροί καρποί» στα σούπερ – μάρκετ και στα καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με τους παραγωγούς να τα διαφημίζουν για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις τους λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες.


Όμως, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί του Κέντρου Δηλητηριάσεων η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση (χημική αντίδραση) και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ελλιπή επισήμανση, καθώς η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει - ανάλογα με την ποσότητα - από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση.

Τα σημάδια τοξικότητας είναι το κοιλιακό άλγος, η ναυτία, οι έμετοι και η διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.

Επιπλέον, σε σχετική ανακοίνωσή της, «εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...