Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αποχώρησαν τα ΜΑΤ και ομαλοποιείται η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά

Αποχώρησαν μετά τις 6:30 το πρωί οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τους λιμενικούς μετά την επιστράτευση των ναυτεργατών που αποφάσισε χθες η  κυβέρνηση, σε απάντηση της απόφασης της ΠΝΟ να κηρύξει νέα 48ωρη απεργία. Στην προβλήτα απέναντι από τον Άγιο Διονύσιο παραμένουν συγκεντρωμένοι ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι σε ένδειξη συμπαράστασης μαζί με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιούν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Μεγάλη συγκέντρωση είναι σε εξέλιξη στο λιμάνι του Πειραιά από συνδικαλιστές κυρίως του ΠΑΜΕ στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες.

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν εκτός από την ΠΝΟ, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στη συγκέντρωση μετέβη και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία μίλησε στους συγκεντρωμένους.

Στο μεταξύ, κανονικά γίνεται η φόρτωση των πλοίων που πρόκειται να αποπλεύσουν.

Ήδη, έχει φύγει το «Blue Star Πάρος», ενώ σειρά παίρνουν το «Blue Star Νάξος», το «Blue Star Ιθάκη» και το «Blue Star 1».

Στο Blue Star 1 το πλήρωμα του οποίου, σύμφωνα με καταγγελίες στις 5:10 τα ξημερώματα έκοψε τους κάβους και απέπλευσε από την προβλήτα απέναντι από τον Αγιο Διονύσιο είναι έτοιμο για απόπλου.

Το συγκεκριμένο πλοίο μόλις αναχωρήσουν τα υπόλοιπα για Κυκλάδες θα δέσει στην προβλήτα Ε1 γτια να φορτώσει οχήματα και επιβάτες και θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο Κρήτης.

Σε ισχύ τέθηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών τα ξημερώματα και τα πλοία που ήταν προγραμματισμένο να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί φορτώνουν στην προβλήτα Ε1.

Στη διαδικασία σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς στην συγκεκριμένη προβλήτα υπάρχουν θέσεις μόλις για δύο πλοία. Άλλα πλοία που έχουν προγραμματισμένα πρωινά δρομολόγια παραμένουν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για την προβλήτα Ε1.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο λιμάνι από χθες το βράδυ αποσύρθηκαν περίπου στις 06:30 το πρωί.

Στο λιμάνι παραμένουν κάποιες αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του λιμενικού, που επιτηρούν τις προβλήτες Ε1 και Ε2.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνη Δαλακογιώργο οι ναυτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και θα γίνει σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Τι συνέβη τα ξημερώματα στο λιμάνι

Περίπου στις 4 σήμερα το πρωί, δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού περικύκλωσαν τους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, σε μια προσπάθεια να αποπλεύσουν τα καράβια που ήταν δεμένα εκεί.

Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν, ενώ σε μια περίπτωση σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών κόπηκαν οι κάβοι από το προσωπικό του πλοίου και τον λιμενάρχη. 

Από τα πλοία που έλυσαν από την προβλήτα Ε3, δύο έδεσαν στην προβλήτα Ε1, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης των ναυτεργατών. Την ίδια ώρα, κάποια άλλα καράβια έμειναν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για να φορτώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...