Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Δικαστικό προηγούμενο ενάντια στη διαθεσιμότητα υπέρ εργαζομένων του δήμου Χίου


Δικαστικό προηγούμενο για χιλιάδες εργαζόμενους δημιουργεί η σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου που δικαιώνει 13 υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους του δήμου Χίου, οι οποίοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του προεδρικού διατάγματος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι αντισυνταγματικό.

Με την ίδια απόφαση ο δήμος υποχρεώνεται να επανατοποθετήσει στην εργασία τους όλους τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους και να τους απασχολεί όπως και πριν, με το ίδιο καθεστώς, ίδια αμοιβή κ.λ.π., ενώ εκείνοι θα πρέπει εντός 30 ημερών να ασκήσουν τακτική εργατική αγωγή, που θα είναι αντίστοιχη μ’ αυτήν της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων, για να κριθεί η υπόθεσή τους και από το αρμόδιο τακτικό δικαστήριο.

Για απόφαση «κόλαφο» στην κυβερνητική πολιτική της διαθεσιμότητας κάνει λόγο  ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει «η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο στις αντισυνταγματικές επιλογές της άθλιας συγκυβέρνησης και συνιστά κατ’ ουσία  ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων στο Δημόσιο και ισχυρό ράπισμα των αυθαίρετων πρακτικών του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη. Η δικαίωση των εργαζομένων του Δήμου Χίου πάρθηκε σε μία περίοδο που τη χαρακτηρίζουν η ένταση της κυβερνητικής βίας και η κλιμάκωση της αυθαιρεσίας των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο διεκδικητικό κίνημα των εργαζομένων.  Η δικαίωση αυτή αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη σε έναν αγώνα που ξεκίνησε μήνες πριν στους δρόμους, συνεχίσθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων και θα ολοκληρωθεί με την ολική ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων και της εξαθλίωσης της κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι στις 22 Ιανουαρίου το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας είχε εκδικάσει προσωρινή διαταγή υπέρ εννέα εργαζομένων που είχαν επίσης προσφύγει ενάντια στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...