Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το ΣτΕ “ανάβει πράσινο” για την δημιουργία ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό.

Απόφαση του ΣτΕ “ανάβει πράσινο” για την δημιουργία ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τις προσφυγές των δήμων Κερατέας και Γραμματικού εναντίον της δημιουργίας Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις θέσεις Βραγόνι Κερατέας και Μαύρο Βουνό Γραμματικού.

Η κατασκευή των έργων, υποστήριζαν οι δήμοι, θα προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους και τη δημόσια υγεία, ωστόσο οι δικαστές είχαν άλλη γνώμη…

Ετσι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν προχώρησε, όπως ζητούσαν με τις προσφυγές τους, στην ακύρωση της απόφασης παράτασης έως το 2013 των περιβαλλοντικών όρων για τα δύο έργα.

Οι δήμοι είχαν επίσης προσβάλλει τη συνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο έγινε η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ το 2003 καθώς και τη διάταξη του άρθρου 33 του ν.3163/2003 με την οποία εγκρίθηκε η δεύτερη φάση σχεδιασμού για τα σκουπίδια στην Αττική, στην οποία είχε στηριχθεί η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τους ισχυρισμούς των δήμων, άλλους ως αβάσιμους, απαράδεκτους ή ως μη επαρκώς αιτιολογημένους.

Εκκρεμεί η εκδίκαση άλλων τριών προσφυγών που έχει καταθέσει ο πρώην δήμος Κερατέας (νυν δήμος Λαυρεωτικής) στο ΣτΕ, οι οποίες αφορούν τον δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης όπου χωροθετείται ο ΧΥΤΑ και τη διαδικασία απαλλοτριώσεων, ενώ εκκρεμεί και η εκδίκαση προσφυγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σημειώνεται πως ο δήμος Λαυρεωτικής έχει προτείνει τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Νοτιοανατολικής Αττικής στη θέση της παλιάς χωματερής στην περιοχή Αμπέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...