Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Οι νεκροί στο πλοίο Costa Concordia μπορεί να είναι και 40»

Οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν να μην αναφέρονται, επισήμως, σε τελικό αριθμό θυμάτων του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Concordia, το οποίο προσέκρουσε σε ύφαλο χθες βράδυ στις δέκα, τοπική ώρα, στ' ανοικτά του νησιού Τζίλιο.
Οι νεκροί, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, είναι τρεις (δυο γάλλοι επιβάτες και ένας περουβιανός ναύτης), οι τραυματίες εξήντα επτά, εκ των οποίων σαράντα τρεις έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία και δυο είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.
Παραμένει όμως αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων: ο νομάρχης του Γκροσέτο, το μεσημέρι, αναφέρθηκε, στις δηλώσεις του, σε εβδομήντα αγνοούμενους. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κατά τις απογευματινές ώρες μετέδωσαν ότι μέρος των ατόμων που δεν είχαν εντοπισθεί, στην πραγματικότητα, φιλοξενήθηκαν από κατοίκους του Τζίλιο, ή κατάφεραν να φτάσουν στην Ρώμη χωρίς την βοήθεια της πολιτικής προστασίας.
Πριν λίγο, όμως, η δήμαρχος της πόλης Ορμπετέλο, στην Τοσκάνη, Μόνικα Παφέτι, με δήλωσή της σε ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία: "υπάρχουν σίγουρα πολλοί νεκροί. Μου είπαν περίπου σαράντα, αλλά πρέπει ακόμη να καθοριστεί με ακρίβεια. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μιλάμε για δεκάδες νεκρούς. Το αν είναι 35, 40 ή λίγο λιγότεροι, δεν το ξέρουμε", δήλωσε η Παφέτι, με εμφανή συγκίνηση, έτοιμη να διαθέσει το "παλέ ντε σπορ" της πόλης.
Οι ιταλικές αρχές, όμως, πριν την τελική ανακοίνωση του αριθμού των αγνοουμένων και του συνόλου των θυμάτων, θέλουν να ξέρουν με βεβαιότητα πόσοι ιταλοί και, κυρίως, ξένοι, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

English: Costa Concordia Polski: Statek pasaże...
Image via Wikipedia
Σε ότι αφορά τις έρευνες για το ναυάγιο, πριν λίγο αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του κυβερνήτη του πλοίου, Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος είχε ανακριθεί το απόγευμα. Ο Σκετίνο, κατά την κατάθεσή του, επέμεινε ότι ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο του δεν έχει χαρτογραφηθεί. 'Ανδρες της ιταλικής ακτοφυλακής, όμως, εκφράζουν σχετικά, σοβαρές επιφυλάξεις.
Σύμφωνα, τέλος, με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι το πλοίο, πριν προσκρούσει στον ύφαλο, πλησίασε υπερβολικά στις ακτές του νησιού Τζίλιο ενώ δεν αποκλείεται, ο καπετάνιος και οι συνεργάτες του, να μην συνειδητοποίησαν αμέσως πόσο μεγάλη ήταν η οπή που είχε δημιουργηθεί, νομίζοντας ότι τα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Δύτες των ιταλών καραμπινιέρων και της ιταλικής ακτοφυλακής ελέγχουν το τμήμα του κρουαζιερόπλοιου πλοίου Costa Concordia.
Το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε χθες βράδυ, στις δέκα τοπική ώρα, σε ύφαλο και λόγω της οπής που δημιουργήθηκε στην δεξιά του πλευρά άρχισε αμέσως να γέρνει προς την αντίθετη μεριά.
Πολλοί από τους επιβάτες που μεταφέρθηκαν στην ξηρά, σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι «ήταν μια πραγματική κόλαση και δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στην παροχή των πρώτων βοηθειών και κατά την φάση εγκατάλειψης του πλοίου».
Μεταξύ των επιβατών του Concordia ήταν και τρεις Έλληνες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους
Ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου ανακρίνεται από την ιταλική δικαιοσύνη και επισταμένη έρευνα θα κληθεί να εξακριβώσει για ποιο λόγο το πλοίο προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της νήσου Τζίλιο, από την στιγμή που η αρχική πορεία πλεύσης του Concordia ήταν εντελώς διαφορετική.
Κατά την ανάκρισή του από τις ιταλικές αρχές, και σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κυβερνήτης του πλοίου Concordia, Φραντσέσκο Σκεττίνο δήλωσε ότι «η όλη εξέλιξη οφείλεται σε ύφαλο που δεν υπάρχει στους χάρτες», προσθέτοντας ότι «δεν είναι αλήθεια ότι το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν εκτός πορείας πλεύσης του».
Ο Ιταλός κυβερνήτης πρόσθεσε ότι «ουδείς μπορούσε να προβλέψει το τραγικό αυτό συμβάν, ούτε και το ότι το πλοίο θα έγερνε τόσο γρήγορα προς την δεξιά του πλευρά».
Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ο κυβερνήτης, την ώρα της σύγκρουσης με τον ύφαλο, βρισκόταν μπροστά στο πηδάλιο. Επιβάτες, όμως, που μίλησαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ήταν μέσα στην τραπεζαρία.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Ιταλός εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του πλοίου, μεταξύ των τριών χιλιάδων επιβατών που είχαν επιλέξει να πραγματοποιήσουν την οκταήμερη κρουαζιέρα στην δυτική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνονταν και τρεις Έλληνες (τα αρχικά τους είναι Γ.Σ., Μ.Σ. και Γ.Σ.) οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και ετοιμάζονται να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά τον απολογισμό της ναυτικής αυτής τραγωδίας, οι νεκροί, επισήμως, παραμένουν τρεις και οι τραυματίες δεκατέσσερις, δυο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Έχασαν την ζωή τους δύο Γάλλοι τουρίστες και ένας περουβιανός ναυτικός.

English: The
Image via Wikipedia
Ο νομάρχης της πόλης Γκροσσέτο, το μεσημέρι, έκανε λόγο για εβδομήντα αγνοούμενους. Δεν έχει, όμως, ακόμη γίνει σαφές πόσοι από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην στεριά ή φιλοξενήθηκαν και από κατοίκους του νησιού Τζίλιο και αν υπάρχουν, παράλληλα, περιπτώσεις ατόμων που έχασαν την ζωή τους από πνιγμό, πέφτοντας στην θάλασσα από το πλοίο.
Η δημόσια τηλεόραση RAI, μετέδωσε πριν λίγο, ότι σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες τα άτομα που δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί, είναι γύρω στα είκοσι.
«Συνεχίζουμε να αντιπαραβάλλουμε τα διάφορα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, για να δώσουμε, το γρηγορότερο δυνατό, σαφείς απαντήσεις», τονίζουν οι ιταλικές αρχές.
Ειδικευμένοι τεχνικοί από την Ολλανδία, τέλος, έφτασαν στο σημείο όπου το πλοίο έχει βυθιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια τυχόν οικολογική καταστροφή, λόγω της πιθανής μόλυνσης της Τιρινικής θάλασσας, από τα καύσιμα του Costa Concordia.
«Πρόκειται για μια τραγωδία που σοκάρει, είμαστε στο πλευρό των συγγενών και φίλων των θυμάτων» αναφέρει, σε ανακοινωθέν της η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere.
Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα απ' όλα, είναι αν το κύριο αίτιο της τραγωδίας είναι τεχνικής φύσεως ή αν πρόκειται για λάθος του κυβερνήτη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...