Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Διπλωματικό επεισόδιο Βρετανίας- Ινδίας λόγω του Top Gear!

Μπορεί η πιο διάσημη εκπομπή αυτοκινήτου να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο; Κι όμως το Top Gear «Indian Special», το οποίο μεταδόθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, προκάλεσε την οργή της Ινδίας που ζητά δημόσια συγγνώμη από το BBC.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος  ο κ. Κλάρκσον, που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «αστέρια» του BBC μιλούσε στους ντόπιους έφτιαχνε το μποξεράκι του ενώ κυκλοφορούσε με μια Jaguar στην οποία είχε στερεώσει ένα χαρτί τουαλέτας.


Επιπλέον οι δημιουργοί του προγράμματος είχαν αναρτήσει πανό τα οποία θεωρήθηκαν «αποικιακού τύπου» ενώ χαρακτήριζαν το πρόγραμμα ως «εμπορική αποστολή».

Το αποτέλεσμα ήταν η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στο Λονδίνο να κάνει επίσημο διάβημα προς το BBC, κατηγορώντας τους παραγωγούς της πως χλευάζουν τον Ινδικό λαό.

Η καταγγελία είναι η κορυφή στο παγόβουνο για τον παρουσιαστή της σειράς ο οποίος είχε ξαναδημιουργήσει πρόβλημα στο BBC τον περασμένο μήνα όταν είπε μπροστά σε κοινό ότι οι εργαζόμενοι απεργοί θα πρέπει να πυροβοληθούν ενώπιον των οικογενειών τους. 


Το BBC είχε ζητήσει συγγνώμη για το ατυχές περιστατικό, που όπως φαίνεται μόνο ατυχές δεν ήταν καθώς και στο Μεξικό όπου η σειρά χρησιμοποίησε μια προσβλητική παρωδία των Μεξικανών για να περιγράψει ένα μεξικάνικο σπορ αυτοκίνητο.

Τον περασμένο μήνα, ομάδα βουλευτών είχε πεί στον επικεφαλής του BBC Λόρδο Πάτεν, πως ο Κλαρκσον ήταν μια πολυτέλεια για το σταθμό και θα πρέπει να απολυθεί. Ωστόσο ο Λόρδος Πάτεν υπεραμύνθηκε της επιλογής του λέγοντας πως το πρόγραμμα είναι  «κορυφαία πολιτιστική εξαγωγή» και τυχόν κατάργησή του θα απογοητεύσει πολλούς τηλεθεατές.

«Κατανοούμε την ελευθερία του Τύπου αλλά το BBC έχει μια παγκόσμια φήμη και περιμένουμε να επανορθώσει», δήλωναν πηγές από την Ινδική Ύπατη Αρμοστεία, η οποία έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο βρετανικό δίκτυο.

Η σειρά που απειλεί να κλιμακωθεί σε ένα διπλωματικό επεισόδιο λόγω του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον καθώς η έναρξη του προγράμματος έδειχνε τον Βρετανό πρωθυπουργό να χαιρετά από την Ντάουνινγκ Στρητ τον Κλάρκσον και την ομάδα του λέγοντας του να «μείνει μακριά από την Ινδία».
Ωστόσο, διπλωμάτης δήλωσε πως η Ινδία δεν κατηγορεί τον πρωθυπουργό για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν νομίζω ότι είχε την παραμικρή υποψία για το τι επρόκειτο να συμβεί».

Το BBC επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει την επιστολή του Ινδικού Ύπατη Αρμοστεία αυτή την εβδομάδα. Ένας εκπρόσωπος είπε: «Θα απαντήσουμε άμεσα με την Ινδική Ύπατη Αρμοστεία, σε εύθετο χρόνο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...