Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Δυναμικές διαδηλώσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Αποχώρησαν σταδιακά οι μαθητές που είχαν εγκλωβιστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ στα Προπύλαια, με παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της ΟΛΜΕ. Αρκετοί διαδηλωτές παραμένουν εκεί, για να συμμετάσχουν στη νέα συγκέντρωση, στις 18.00 για την 5η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Τα ΜΑΤ έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά κατά μαθητών, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Στη Θεσσαλονίκη το μαθητικό συλλαλητήριο κατέληξε στο Ναό όπου τελέστηκε η κηδεία της 13χρονης Σάρας. Μέχρι το βράδυ αναμένονται διαδηλώσεις φοιτητών, αντιεξουσιαστικών κινήσεων και οργανώσεων της Αριστεράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και άλλες πόλεις.

Στα Προπύλαια, αστυνομικοί υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο τους μαθητές που είχαν αποκλείσει, προτού τους αφήσουν να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια δόθηκε στην κυκλοφορία η Πανεπιστημίου.


Κατά τη ρίψη χημικών, νωρίτερα, τα ΜΑΤ εμπόδισαν μαθήτριες που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα να αποχωρήσουν, όμως τελικά επέτρεψαν σε περίπου 20 μαθήτριες να φύγουν.

Με πανό και συνθήματα «Λεφτά για την Παιδεία, όχι στους τραπεζίτες», «Ζούμε για το σήμερα, παλεύουμε για το αύριο» και «Το χέρι τους είναι ακόμη οπλισμένο, η απάντηση στους μαζικούς αγώνες», χιλιάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία, νωρίτερα, προς τη Βουλή στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ και των νοσοκομείων και αντιφασιστικές οργανώσεις.

Νωρίς το μεσημέρι, μικροεπεισόδια προκλήθηκαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να περιορίσουν τους διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο. Νεαροί έριξαν βόμβα μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος Αιγάλεω, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Με πανό και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, οι μαθητές κινήθηκαν, από την Καμάρα, μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ξηροκρήνης, όπου τελέστηκε η κηδεία της 13χρονης Σάρας, η οποία έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. «Σάρα ζεις, εσύ μας οδηγείς», φώναξαν οι μαθητές, όταν έφτασε στον Ιερό Ναό η σορός της αδικοχαμένης μαθήτριας. Στη συνέχεια διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, εκπαιδευτικοί τριών ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητικούς συλλόγους, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ, και κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Για τη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών. Σύμφωνα με την Τροχαία Θεσσαλονίκης, έχουν τεθεί σε ισχύ ρυθμίσεις (διακοπές-εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.
Στο Βόλο οργανώνεται πορεία στις 5 το απόγευμα από το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ανακοινώσεις - κάλεσμα για συμμετοχή, εξέδωσαν το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Εργατικό Επαναστατικό κόμμα.

Στην Πάτρα, όπως αναφέρει το patrastimes.gr, γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες, πρωί και απόγευμα. Επίκεντρο το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκεται στην οδό Κορίνθου.

Στο Αγρίνιο διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημάδη από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγρινίου.

Στην Καρδίτσα διοργανώνεται συγκέντρωση στις 7 μμ στην κεντρική πλατεία από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας ενώ την ίδια ώρα κάλεσμα απευθύνει η Αντιφασιστική Συσπείρωση Άρτας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...