Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Για 30.000 μπαταχτσήδες «βγάζουν στο σφυρί» τα σπίτια των Ελλήνων

Γράφει η Ρόη Χάικου
 
Η... καραμέλα ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ενώ μπορούν δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους «βόλεψε» την τρόικα και κάποιους στην κυβέρνηση για να λειάνουν...
το έδαφος της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Η αλήθεια είναι διαφορετική, αν και είχε φροντίσει ήδη προ διετίας ο Γ. Παπανδρέου να πείσει τους εταίρους για τον διεφθαρμένο λαό που κλήθηκε να κυβερνήσει.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει από τις τράπεζες να εντοπίσουν τους «μπαταχτσήδες», πριν δώσει το «πράσινο φως» για να βγουν στο σφυρί, τα σπίτια όσων καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Τα στοιχεία, αν και προκαταρκτικά και ίσως όχι απόλυτα ασφαλή, έβγαλαν... άνθρακα το θησαυρό.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στην FMVoice.gr, οι τράπεζες προχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι σε μία άσκηση εντοπισμού των καθ' έξην κακοπληρωτών. Η διασταύρωση καταθέσεων και δανείων, οι οποίες διατηρούνται στην ίδια τράπεζα έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι περίπου 30.000 δανειολήπτες δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, ενώ μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν ικανές καταθέσεις για να καλύψουν τις δόσεις τους.

Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται ασφαλής. Και αυτό γιατί υπάρχει η «μαύρη» και η «λευκή» λίστα του Τειρεσία για όλα τα δάνεια, τα μητρώα όπου καταγράφονται οι κακοπληρωτές και οι καλοπληρωτές και όλες οι τράπεζες έχουν πρόσβαση. Ίδια λίστα για τις καταθέσεις ανά τράπεζα δεν υπάρχει. Όπως ανέφεραν αρμόδιες τραπεζικές πηγές, «οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη γιατί ο αριθμός των δανειοληπτών, που έχει καταθέσεις σε άλλη τράπεζα από αυτή που έχει λάβει δάνειο και μπορεί να βρίσκεται σε καθυστέρηση παραμένει εν πολλοίς άγνωστος». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να κάποιο τρόπο, έστω και με νομοθετική πρωτοβουλία, οι τράπεζες να ανταλλάξουν αυτά τα δεδομένα.

Όχι στους πλειστηριασμούς

Η τράπεζες, όπως έχει ήδη επισημάνει η FMVoice.gr λένε όχι στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Οι τραπεζίτες λένε όχι στην πλήρη απελευθέρωση και σε κάθε τόνο διαμηνύουν πως ακόμη κι αν καταργηθεί κάθε προστατευτικό μέσο «οι τράπεζες δεν επιθυμούν να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων ή να ξεσπιτώσουν τον κόσμο. Η προσαρμογή κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει, αλλά χωρίς να προκληθεί κοινωνική ρήξη, με κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτό τρόπο».

Μπαράζ πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις ήδη καταρρακωμένες τιμές στην κτηματαγορά, με σοβαρές κεφαλαιακές συνέπειες και για τον τραπεζικό κλάδο. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, προσαρμόζοντας τις μηνιαίες δόσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και εξηγούν ότι «υπάρχουν τα εργαλεία για να εντοπιστούν όσοι έχουν χρήματα και καλυπτόμενοι πίσω από την προστασά του νόμου δεν πληρώνουν τις οφειλές τους».

Ανάλογα το πλαίσιο που θα ισχύσει, τα πιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, ακόμα και αν καταργηθεί πλήρως η προστασία.

Ωστόσο συμφωνούν πως με κάποιο τρόπο οι έχοντες την δυνατότητα θα πρέπει να αναγκαστούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, και να σταματήσει για αυτούς και μόνο η «ασυλία» της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Σήμερα που τα «κόκκινα» δάνεια, παρά την επιβράδυνση στο ρυθμό αύξηση τους έχουν ξεπεράσει το 30%, οι τράπεζες μέσα από πακέτα ρυθμίσεων παρέχουν τη δυνατότητα στους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες να καταβάλλουν ακόμα και δόση 50 ευρώ το μήνα.

Αυτό που ανοικτά πλέον, υποστηρίζουν τόσο οι τράπεζες όσο και κυβερνητικές πηγές είναι ότι αν ανοίξουν μαζικά οι πλειστηριασμοί είναι πιθανόν να πληγούν οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μόλις προ μερικών μηνών και έχουν μπροστά τους τα τεστ αντοχής (stress tests) της Τράπεζας της Ελλάδος.
fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...