Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

"Καμπάνες" στους 18 για το κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων στη Χαλκιδική

Ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή, μέχρι και κάθειρξη 21 ετών επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε 18 από τους κατηγορούμενους... για συμμετοχή στο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική. Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους κατά περίπτωση για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της λαθρεμπορίας, της πλαστογραφίας, της κατάχρησης εξουσίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της οπλοχρησίας και της οπλοφορίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πολυμελές κύκλωμα εκτιμάται ότι παρήγαγε και προώθησε σε αγορές της Ευρώπης περισσότερα από 20 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 21 ετών τον 55χρονο ιδιοκτήτη εταιρίας σεκιούριτι, ο οποίος κατηγορείτο ως "εγκέφαλος" του πολυμελούς κυκλώματος.

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και στους δύο ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη σπείρα και συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής του τμήματος Κασσάνδρειας καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και ο πρώην διοικητής Ασφάλειας του Πολυγύρου σε κάθειρξη οκτώ ετών. Στους δύο τελευταίους, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, αλλά όπως και στον 55χρονο "ιθύνοντα νου" του κυκλώματος δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη κατηγορούμενους που εθεωρούντο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Πρόκειται για 37χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών και σε 50χρονο έμπορο στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης εννέα ετών, στον καθένα, χωρίς η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τέσσερις εκ των κατηγορουμένων ενώ οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν περιφερειακούς ρόλους στην οργάνωση, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή, έως και κάθειρξη επτά ετών.

Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε συνολική χρηματική ποινή 5,5 εκατομμυρίων ευρώ σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για λαθρεμπορία.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...