Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Μαντάμ Σουσού» με τις απογόνους του Ψαθά παρούσες!

Σωτήρης Χατζάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Γιώργος Αρμένης (σκηνοθέτης παράστασης)-Θωμάς Τρικούκης (Πρόεδρος Δ.Σ ΚΘΒΕ) με τους ηθοποιούς του θιάσου

Ήταν μια ξεχωριστή πρεμιέρα με τις απογόνους του Ψαθά παρούσες! Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο, με την Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Λ. Νίτσου Ψαθά (εγγονή Ψαθά)-Φ Μπαξεβάνη - Μ. Ψαθά (κόρη Δ.Ψαθά)
Πρόκειται για το μοναδικό ανέκδοτο θεατρικό κείμενο του Ψαθά, που γράφτηκε το 1942 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την κα Κατερίνα -Κατερίνα Ανδρεάδη- (Σουσού) και τον Αιμίλιο Βεάκη (Παναγιωτάκη) με τον Σπύρο Μουσούρη στον ρόλο του Καντακουζηνού σημειώνοντας πρωτοφανή θρίαμβο μέσα στην ιταλογερμανική κατοχή.

Τον ρόλο της Σουσούς στο θέατρο ερμήνευσε επίσης η Μαίρη Αρώνη (1946), η Άννα Παναγιωτοπούλου (1998), στον κινηματογράφο η Μαρίκα Νέζερ (1948), στο ραδιόφωνο η Γεωργία Βασιλειάδου (1950) και στην τηλεόραση η Άννα Παϊταζή (1972) και η Άννα Παναγιωτοπούλου (1983). Εκτός από τον Αιμίλιο Βεάκη, εξίσου σπουδαίοι ηθοποιοί ερμήνευσαν και τον ρόλο του Παναγιωτάκη: Κώστας Ραυτόπουλος (1946), Βασίλης Λογοθετίδης (1948), Ιάκωβος Ψαρράς (1972), Θανάσης Παπαγεωργίου (1982) και Σταύρος Παράβας (1998).

Σωτήρης Χατζάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Βασίλης Ευταξόπουλος (Μηνάς Κατακουζηνός)-Κώστας Σαντάς(Παναγιωτάκης)-Φωτεινή Μπαξεβάνη (Μαντάμ Σουσού).
Ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσίασε την «Μαντάμ Σουσού» για πρώτη φορά ως ευθυμογράφημα σε συνέχειες από τις στήλες του προπολεμικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Θησαυρός» (1939-1941) με τίτλο «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς» με τεράστια επιτυχία, αργότερα έκανε μία συρραφή των αυτοτελών περιπετειών της και την εξέδωσε σε βιβλίο (1940), κατόπιν έγραψε το θεατρικό έργο (1942), ακολούθησε η κινηματογραφική ταινία (1948) που δεν σώζεται στις μέρες μας, ενώ στις αρχές τις δεκαετίας του ΄50 η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάζεται στο ραδιόφωνο από τη Γεωργία Βασιλειάδου. Τέλος, ακολούθησε το τηλεοπτικό σήριαλ σε σενάριο πάντα του ίδιου του συγγραφέα (1972 και 1986), όλα με τεράστια επιτυχία.

Σωτήρης Χατζάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Φωτεινή Μπαξεβάνη (Μαντάμ Σουσού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...