Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Βοήθεια από το Χάρβαρντ για τους... θεριακλήδες του στρατού

Οι Ενοπλες Δυνάμεις πάνε ...Χάρβαρντ! Για την ακρίβεια ...έρχεται το Χάρβαντ στα ελληνικά στρατόπεδα και νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να ...περιορίσει, βάσει προγράμματος, τους θεριακλήδες! Και φαίνεται να είναι πολλοί αν κρίνουμε από τα στοιχεία του γενικού πλήθυσμού: Το 69% των Ελληνων και το 39% των Ελληνίδων άνω των 15 ετών καπνίζουν!

Καθώς ο στρατιωτικός πληθυσμός είναι ηλικιακά εκ των πλέον «ευάλωτων» από την λαίλαπα του καπνίσματος που έχει φέρει την χώρα μας πρώτη σε καπνιστές στην Ευρώπη, η ηγεσία του υπουργείου και οι υγειονομικές υπηρεσίες των Επιτελείων, ξεκινούν μια νέα καμπάνια περιορισμού του καπνίσματος μέσα στο στράτευμα σε επισημονική βάση.

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη και την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού δρομολογείται η εφαρμογή ενός σχεδίου που φέρει την σφραγίδα ενός από τους πλέον ειδικούς στον κόσμο του καθηγητή Gregory N. Connolly , διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου για τον Έλεγχο του Καπνού και καθηγητή της Πρακτικής της Δημόσιας Υγείας στη αντίστοιχη Σχολή  του Χάρβαρντ.

Ο κ Connolly, που έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το ελληνιοκό υπουργείον Υγείας για την αντικαπνιστική εκστρατεία, είναι σήμερα ο βασικός ομιλητής σε ημερίδα της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αθηνας.

Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα α λα Χάρβαρντ που ξεκινά περιλαμβανει και την πραγματοποίηση μελέτης η οποία σε ενα χρόνο θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα αντικαπνιστικών δράσεων με αποδέκτες στςλέχη και στρατιώτες με στοιχεία από αντίστοιχα προγράμματα του στρατού των ΗΠΑ.Το πρόγραμμα που σε ορισμένους άξονες τρέχει ήδη εντασσονται ενισχυόμενενοι κύκλοι διαλέξεων ειδικών αλλά και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Στην προσελευση στα ιατρεία αυτά θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος καθώς από τους καπνιστές το 67% θέλει να κόψει το τσιγάρο αλλά μόνο το 3% πάει στο ειδικό κέντρο, λέει αρμόδια «χακί» ιατρική πηγή που σημειώνει οτι θα αξιοποιηθεί απο τον κ. Connolly και μια εν εξελίξει μελέτη 4ετούς διάρκειας στην Αεροπορία.

Ειναι χρέος μας, συνεχίζει, διότι καθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα 20.000 άτομα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Και το 14% του προυπολογισμού για την υγεία διατίθεται για τέτοιες ασθένειες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...