Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τους ληστές της Αρχαίας Ολυμπίας αποκαλύπτει το βίντεο

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών που χτύπησαν το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές! Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την περιοχή, ενώ εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιούνται και στη θάλασσα από το Λιμενικό, αλλά και με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που επιστρατεύτηκε για να συνδράμει τις προσπάθειες από αέρος. Από τη διερεύνηση του χώρου στο προαύλιο αλλά και στον δρόμο από τον οποίο έφυγαν οι δράστες βρέθηκαν ίχνη από πατημασιές, ενώ διεξάγονται έρευνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου ίσως είχαν καταλύσει οι κακοποιοί τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα οι διωκτικές αρχές έχουν ανασύρει από τα συρτάρια παλιές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε μια προσπάθεια να βρουν κοινά στοιχεία με την κλοπή στο μουσείο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην «Espresso», το βίντεο της θρασύτατης κινηματογραφικής ληστείας που έχει καταγράψει τις κινήσεις των δύο δραστών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών, που αναζητούν στοιχεία για την ταυτότητά τους.
Το επίμαχο υλικό είναι διάρκειας περίπου επτά λεπτών και δείχνει καρέ-καρέ όλες οι κινήσεις των δραστών. Οι δύο ληστές έχοντας βάψει τα πρόσωπά τους με φούμο και φορώντας αποκριάτικες περούκες σπάνε με μανία τις προθήκες και αρπάζουν άτακτα ό,τι βρουν μπροστά τους.
«Οι κινήσεις τους μαρτυρούν ότι ήταν αδιάβαστοι. Πρώτον δεν γνώριζαν ότι τα χρυσά στεφάνια και τα γραμματόσημα δεν βρίσκονταν εκεί, κάτι που ένας επαγγελματίας θα το γνώριζε, και δεύτερον φαίνεται να μην γνώριζαν την αξία των αντικειμένων που έκλεψαν. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κοινούς κακοποιούς» ανέφερε ο αξιωματικός που συμμετέχει στις έρευνες και πρόσθεσε: «Το πλιάτσικο κράτησε λίγα λεπτά και έπειτα έφυγαν με τα πόδια. Εκτιμούμε ότι λίγο πιο πέρα τους περίμενε συνεργός τους με όχημα, στο οποίο επιβιβάστηκαν και έφυγαν».
Από την πρώτη καταγραφή που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι δράστες πήραν 65 εκθέματα, και συγκεκριμένα χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου, το οποίο φαίνεται πως έχει τη μεγαλύτερη αξία.
Το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Ανθειας και χρονολογείται στην περίοδο 1580-1400 π.Χ., ενώ έχει βρεθεί στον περίφημο βασιλικό θολωτό τάφο «Τσαγκή 4» στη θέση Ράχη της περιοχής Ελληνικά στην Ανθεια Καλαμάτας. Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι απεικονίζει δύο άνδρες αθλητές που συμμετέχουν σε εκδήλωση ταυροκαθαψίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...