Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνα του ΣΔΟΕ για τον βουλευτή που έβγαλε το 1 εκ. ευρώ στο εξωτερικό

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΥ ΣΙΩΠΑ!

Κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστωθεί αν το ποσό του 1.000.000 ευρώ που εξήχθη στο εξωτερικό από τον βουλευτή, δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του, διέταξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.Σήμερα ή αύριο θα ξέρουμε τον ή την βουλευτή που φυγάδευσε ένα εκατομμύριο στο εξωτερικό τον Μάιο του 2011. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης έχει αποστείλει ήδη αίτημα προς τον κ. Χάρη Θεοχάρη και αναμένει από την γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τη λίστα με τα εμβάσματα των πολιτικών προσώπων. Από εκεί θα φανεί ποιός ή ποιοί έκαναν εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό.
Ο δεύτερος -αλλά πιο χρονοβόρος- τρόπος να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του βουλευτή εν ενεργεία σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της αρχής ξεπλύματος χρήματος κ. Παν. Νικολούδη, είναι μέσω των «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Ωστόσο, πρόκειται για 540 πρόσωπα (βουλευτές, ευρωβουλευτές και εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη) συν τις συζύγους τους και τα ανήλικα τέκνα τους, αριθμός που μπορεί να υπερβαίνει και τους 1.000.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αργύρης δεν προτίθεται να δώσει το όνομα στη δημοσιότητα, εφόσον η κατοχή των χρημάτων του εν λόγω βουλευτή είναι νόμιμη. Ωστόσο θα συγκαλέσει την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και εν συνεχεία πιθανότατα θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας (εφόσον δεν είναι ανεξάρτητος) για την ταυτότητα του βουλευτή.
Πηγές της επιτροπής πάντως -αλλά και βουλευτές από όλα τα κόμματα- εξέφραζαν την διαφωνία τους με την κίνηση του κ. Νικολούδη.
«Που γνώριζε ότι είναι νόμιμα τα χρήματα; Είδε τα πόθεν έσχες;» διερωτόταν με νόημα και πρόσθεταν: «Και που ξέρει ότι ήταν ένας μόνο;». Πάντως η ονοματολογία συνεχίζεται ακόμη στην Βουλή καθώς άπαντες (βουλευτές, δημοσιογράφοι) αναζητούν τον «εκατομμυριούχο» βουλευτή.
Αρμόδιοι παράγοντες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μιλώντας προς το iefimerida.gr τόνιζαν πως αυτή η κίνηση του βουλευτή, για να είναι νόμιμη όπως ισχυρίζεται ο κ. Νικολούδης σημαίνει ότι ήταν χρήματα κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν σε άλλο λογαριασμό του εξωτερικού. Θύμιζαν, επίσης, πως ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, οι βουλευτές κατέθεσαν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Aρα, δύο τινά συμβαίνουν: Ή είναι καταγεγραμμένα τα χρήματα αυτά στο πόθεν έσχες- οπότε είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί ποιός είναι είτε μέσω του αρμόδιου για τα οικονομικά αντιπροέδρου της Βουλής είτε μέσω του υπουργείου Οικονομικών που έχει τη λίστα με τις κινήσεις στο εξωτερικό. Ή δεν είναι καταγεγραμμένα οπότε υπάρχει ποινικό αδίκημα.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων. Χθες το πρωί έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θανάσης Οικονόμου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μιχάλης Κατρίνης, Αφροδίτη Παπαθανάση) έκαναν παράσταση στον αντιπρόεδρο της βουλής κ. Γρηγόρη Νιώτη - καθώς ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Πετσάλνικος απουσιάζει στο εξωτερικό- ζητώντας «να χυθεί άπλετο φως για να μην υπάρχουν υποψίες για όλους μας».
Μιλώντας στην ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας ήταν οξύτατος: «Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε το όνομά αυτού του βουλευτή, γιατί ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αυτή η συμπεριφορά θυμίζει συμπεριφορά ποντικιού που πρώτο εγκαταλείπει το καράβι και δεν μπορεί οι υπόλοιποι 299 να επωμίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν» είπε με έμφαση διατυπώνοντας επισήμως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αποκάλυψη του ονόματος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζήτησε να βγει ο ίδιος ο βουλευτής να αποκαλύψει την ταυτότητα του ενώ δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια». Υπενθύμισε πως ο πρόεδρος της Αρχής κ. Νικολούδης δεσμεύεται από το απόρρητο, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως θα επιχειρήσει μέσω άλλου τρόπου, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής να υπάρξει φως στην υπόθεση.
Να θέσει χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη του βουλευτή ζήτησε από τον υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας. Ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδήμούλης ζήτησε από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου οικονομικών της Βουλή κ. Ευάγγελο Αργύρη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Αργύρης προσανατολίζεται να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος τα εμβάσματα και των 450 περίπου πολιτικών προσώπων. Οπως ήταν φυσικό κυκλοφόρησαν όλη μέρα χθες, πάρα πολλά ονόματα βουλευτών.
Αρκετοί εξ αυτών, ο κ. Σπήλιος Λιβανός (Ν.Δ.), η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ (Ν.Δ.), η κυρία Μιλένα Αποστολάκη (ανεξάρτητη) και η κυρία Αννα Νταλάρα (ΠΑΣΟΚ) διέψευσαν κατηγορηματικά ότι αφορά αυτούς η καταγγελία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...