Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πιο συχνό στις γυναίκες το «σιωπηρό» έμφραγμα

Συχνότερη είναι η εισαγωγή στο νοσοκομείο γυναικών χωρίς πόνους στο στήθος ή δυσφορία έχοντας υποστεί έμφραγμα σε σχέση με τους άντρες. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η έλλειψη συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει στην αργοπορημένη παροχή ιατρικής φροντίδας και στην παροχή διαφορετικής θεραπείας, υποστηρίζουν οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

«Μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι παθαίνουν έμφραγμα», είπε ο Τζον Κάντο της κλινικής Watson στο Λέικλαντ της Φλόριντα, ο οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι παρόλο που τα αποτελέσματα βασίζονται στη μελέτη ενός εκατομμυρίου και πλέον ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα, η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο

«Αν τα συμπεράσματά μας αληθεύουν, θα έλεγα ότι πρέπει να τροποποιήσουμε το μήνυμα ‘ένα κοινό για όλους σύμπτωμα’ και να πούμε ότι οι γυναίκες κάτω των 55 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ασυμπτωματικό έμφραγμα», δήλωσε στο Reuters ο Κάντο.

Αυτή η «μη τυπική εμφάνιση» μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ανεξήγητο λαχάνιασμα ή πόνο σε περιοχές όπως η γνάθος, ο λαιμός, οι βραχίονες του χεριού, η πλάτη και το στομάχι.

Ο Κάντο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από μια εθνική βάση δεδομένων ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα από το 1994 ως το 2006, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1,1 εκατομμυρίων ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε σχεδόν 2.000 νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 31% των ανδρών και το 42% των γυναικών δεν είχαν αισθανθεί πόνο στο στήθος ή δυσφορία.

Οι γυναίκες παθαίνουν συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία για πρώτη φορά έμφραγμα σε σχέση με τους άνδρες. Στη συγκεκριμένη μελέτη, η διαφορά στην ηλικία ήταν κατά μέσο όρο επτά χρόνια. Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας να εμφανίσουν πόνο στο στήθος. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25% στις ηλικίες 45 με 65 και παύει να ισχύει μετά την ηλικία των 75.

Μια παρόμοια τάση, με μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, αφορά και την πιθανότητα θανάτου. Σχεδόν το 15% των γυναικών πέθαναν στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα σε σχέση με ένα 10% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Οι νεότερες γυναίκες που δεν αισθάνονται πόνο στο στήθος έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους άνδρες συνομήλικούς τους.
medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...