Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

"Κύριε Γιούνκερ, πότε περπατήσατε τελευταία φορά στην Αθήνα;"

«Θα άξιζε τον κόπο να ρωτήσει κανείς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πότε ήταν η τελευταία φορά που περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας», γράφει σε…

εκτενές ρεπορτάζ ο ανταποκριτής του BBC Γκάβιν Χιούιτ. «Το ίδιο ερώτημα θα έπρεπε να τεθεί στον επίτροπο των Οικονομικών Ολι Ρεν, και σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών που συσκέπτονται στις Βρυξέλλες. Θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ένα δεύτερο δάνειο 130 δισ. ευρώ, για να αποφύγει την χρεοκοπία. Θα αποφασίσουν για τη μοίρα μιας ολόκληρης χώρας. Οι γνώσεις που έχουν για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα έχει, λοιπόν, τεράστια σημασία.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7%. Η ανεργία είναι στο 21% και αυξάνεται. Περί τις 150.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Η μετανάστευση είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.
Αν έκαναν μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα έβλεπαν ότι χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ στο δρόμο. Χιλιάδες κάνουν ουρές για να βρουν κάτι να φάνε, σε συσσίτια. Πολλοί είχαν, πριν από λίγο καιρό, σπίτι και δουλειά. Μήπως τόσο άγρια λιτότητα σημαίνει καταστροφή, για μια χώρα με οικονομία σε ελεύθερη πτώση;
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα, ακόμη και αν εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα για να πάρει το δάνειο, μπορεί να πιάσει τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ισως χρειαστεί να δανειστεί και άλλα χρήματα – ίσως από κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Και το ποσό που θα δώσει το ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Εν μέσω όλων αυτών, ακούγονται φωνές που λένε ότι νέα έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, ότι είναι ανάγκη να επενδύσει η ΕΕ χρήματα στην Ελλάδα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα βρουν ανταπόκριση τέτοιες ιδέες.
Αλλά παραμένει η υποψία ότι αυτή η συμφωνία δεν έχει να κάνει τόσο με την Ελλάδα όσο με την υπεράσπιση του κοινού  νομίσματος: στόχος είναι να κερδίσουν χρόνο οι πιστωτές και να εξασφαλίσουν ότι αν τελικά χρεοκοπήσει η Ελλάδα, οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες για τις τράπεζες και για τις άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...