Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αγνοούνται 29 άτομα μετά το ναυάγιο του Costa Concordia


Συνολικά «29 άνθρωποι, 4 μέλη του πληρώματος και 25 επιβάτες» εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο του Costa Concordia, ανακοίνωσε ο διοικητής της ιταλικής ακτοφυλακής. «Εδώ και μία ώρα έλαβα μία αναφορά από το Γκροσέτο που δείχνει ότι αγνοούνται 29 άτομα» δήλωσε ο Μάρκο Μπρούσκο, ενώ προηγούμενη έκθεση έκανε λόγο για περίπου 15 αγνοούμενους.
Σύμφωνα με τον κ. Μπρούσκο, ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκονται 10 Γερμανοί και 6 Ιταλοί. Ο διοικητής που έκανε δηλώσεις στο δημόσιο δίκτυο Rai Uno υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ακόμη τμήματα για να ελεγχθούν» στο πλοίο, προσθέτοντας ότι «παραμένει μία αχτίδα ελπίδας».
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί έξι πτώματα, δύο Γάλλων τουριστών, ενός Ιταλού υπηκόου, ενός Ισπανού υπηκόου, ενός περουβιανού ναυτικού καθώς και ενός ανθρώπου που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί.
Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του πλοίου, Φραντσέσκο Σκετίνο, από την φυλακή, διαμηνύει μέσω του δικηγόρου του ότι «είναι συντετριμμένος». Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε τουλάχιστον είκοσι χρόνια φυλάκιση.
Σε ότι αφορά, τέλος, τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής από τα καύσιμα του κρουαζιερόπλοιου, είναι σαφές ότι πρόκειται να εγκριθούν πιο αυστηροί νόμοι, σχετικά με την τήρηση της απόστασης ασφαλείας από την ακτή, κατά την πορεία πλεύσης των μεγάλων πλοίων.
Ήδη ο περιφερειάρχης της Βενετίας, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι «θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά ο πιο κατάλληλος τρόπος που θα προστατέψει την πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της Γαληνοτάτης, χωρίς να θέλει να παραγνωρίσει, κανείς, την τουριστική και οικονομική αξία των διαφόρων κρουαζιέρων».
ΙΜΟ: Επανεξέταση των κανόνων ασφαλείας
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) ανέφερε σήμερα ότι πρέπει να «πάρουμε μαθήματα» από το ναυάγιο του Costa Concordia στην Ιταλία και αν «είναι αναγκαίο» να επανεξετάσουμε τους κανόνες ασφαλείας για τα μεγάλα επιβατηγά πλοία.
«Ο IMO δεν πρέπει να αντιμετωπίσει με απερισκεψία αυτό το δυστύχημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Κόζι Σεκιμίζου σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνου, όπου ο IMO έχει την έδρα του, αρνούμενος να αναφερθεί στα αίτια του ναυαγίου.
«Αν είναι αναγκαίο πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες ασφαλείας στα μεγάλα επιβατηγά πλοία» πρόσθεσε, ζητώντας από τις ιταλικές αρχές «να διερευνήσουν όλες τις πτυχές αυτού του δυστυχήματος και να υποβάλουν τα ευρήματά τους στον IMO».
Ακόμη, χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική ακτοφυλακή διεξήγαγε τις επιχειρήσεις διάσωσης, σημειώνοντας ότι την ώρα που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την καταστροφή του Τιτανικού, το δυστύχημα αυτό υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά τους κινδύνους των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Μ. Μόντι: Χρυσό μετάλλιο να δοθεί στους κατοίκους
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, πρότεινε να δοθεί χρυσό μετάλλιο αλληλεγγύης στους κατοίκους του νησιού Τζίλιο και της ακτής της Τοσκάνης, για την εξαιρετική στάση που επέδειξαν προς τους ναυαγούς του κρουαζιερόπλοιου Concordia.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε τηλεφώνημά του προς τους δημάρχους του Τζίλιο και του Πόρτο Σάντο Στέφανο (ακτή της Τοσκάνης, περιοχή Αρτζεντάριο) θέλησε να τους συγχαρεί για την άριστη στάση που κράτησαν οι κάτοικοι των δήμων τους και ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, να τους τιμήσει με χρυσό μετάλλιο αλληλεγγύης.
Οι κάτοικοι του Τζίλιο και του Αρτζεντάριο, όπως ανέφεραν σε εκτενείς ανταποκρίσεις τα ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσπάθησαν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους ναυαγούς – Ιταλούς και ξένους – ανοίγοντας τα σπίτια τους και προσφέροντάς τους φαγητό, την νύχτα που το Costa Concordia προσέκρουσε σε βράχια, την περασμένη Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...