Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου από εγκύους ίσως προκαλέσει προβλήματα στο παιδί

Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και έχει πιθανές συνέπειες αργότερα στη συμπεριφορά του παιδιού, το οποίο αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να γίνει υπερκινητικό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε μελέτη πειραματόζωων.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γέηλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χιου Τέιλορ του τμήματος γυναικολογίας και αναπαραγωγής, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό "Scientific Reports", ανέφεραν ότι πρόκειται για ''την πρώτη πειραματική ένδειξη πως η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων από τα κινητά τηλέφωνα όντως επηρεάζει την κατοπινή συμπεριφορά των ενηλίκων''.
Οι επιστήμονες εξέθεσαν έγκυα ποντίκια στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου (από 800 έως 1.900 Mhz) που είχε τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από το κλουβί τους, ενώ σε μια άλλη ομάδα ποντικιών, για λόγους σύγκρισης, το κινητό ήταν απενεργοποιημένο. Οι ερευνητές κατέγραψαν αργότερα την ηλεκτρική δραστηριότητα των ενηλίκων ποντικιών που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία και, παράλληλα, έκαναν μια σειρά από τεστ συμπεριφοράς σε αυτά τα πειραματόζωα.
Έτσι, διαπίστωσαν ότι όσα ποντίκια είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία των κινητών, έτειναν ως ενήλικα να είναι πιο υπερκινητικά και είχαν μειωμένες ικανότητες μνήμης σε σχέση με τα άλλα που δεν είχαν εκτεθεί στην ίδια ακτινοβολία. Ο Τέιλορ απέδωσε την επίπτωση αυτή στις αλλαγές που επέφερε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών στην ανάπτυξη των νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των πειραματόζωων. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στους ανθρώπους έχει νευροβιολογική βάση που εντοπίζεται στην ίδια εγκεφαλική περιοχή.
''Δείξαμε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς στα ποντίκια, ανάλογα με αυτά που υπάρχουν στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, προκαλούνται από την έκθεση στα κινητά τηλέφωνα μέσα στη μήτρα'', δήλωσε ο Τέιλορ. Πρόσθεσε ότι ''η αύξηση στις διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά των ανθρώπων μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην αντίστοιχη έκθεση των εμβρύων στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας''.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες στους ανθρώπους για να κατανοηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από τα νέα ευρήματα και να επιβληθούν όρια ασφαλείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσον αφορά την χρήση των κινητών. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο καθηγητής Τέιλορ, ο περιορισμός, ώστε να προστατευθεί το παιδί, φαίνεται ήδη εύλογος.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι, αντίθετα με την εγκυμοσύνη των ανθρώπων, που διαρκεί περίπου εννέα μήνες, στα ποντίκια η κύηση κρατά μόλις 19 μέρες, ενώ ο εγκέφαλος των νεογέννητων είναι λιγότερο ανεπτυγμένος σε σχέση με των μωρών των ανθρώπων. Γι' αυτούς τους λόγους, οι πρόσθετες μελέτες είναι αναγκαίες για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό τα παιδιά των ανθρώπων διατρέχουν ανάλογους κινδύνους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...