Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Νέστος: Μαζική δηλητηρίαση αρπακτικών πουλιών - Πυροβόλησαν και δύο άλογα!

Ολοσχερώς καταστράφηκε η αποικία όρνεων και εξοντώθηκε ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του χρυσαετού στην προστατευόμενη περιοχή των Στενών του Νέστου, όπου τον Φεβρουάριο του 2012 σημειώθηκε μαζική δηλητηρίαση αρπακτικών πουλιών.

Όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις 19 Φεβρουαρίου, φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης ανακάλυψαν επτά δηλητηριασμένα αρπακτικά: τέσσερις χρυσαετούς , δυο όρνια και μια Γερακίνα, κοντά σε δυο πυροβολημένα άγρια άλογα, στα Στενά του Νέστου (ερείπια χωριού Κρωμνικού) της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Δείγματα από τα πουλιά και τα νεκρά άλογα στάλθηκαν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων στην Αθήνα και τα πρώτα αποτελέσματα κάνουν λόγο για καρβαμιδικούς εστέρες, πιθανόν carbofuran, ή κάποιο άλλο σκεύασμα άκρως τοξικού εντομοκτόνου.

Η πρώτη ανάλυση των στοιχείων της συνεχιζόμενης έρευνας πεδίου από το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που εμπλέκονται στην παρακολούθηση και διαχείριση της περιοχής, δείχνει ότι τα άλογα σκοτώθηκαν με βολή πυροβόλου όπλου σχεδόν εξ' επαφής. Το πτώμα του δεύτερου αλόγου ανοίχθηκε «χειρουργικά», γδάρθηκε, και οι εκτεθειμένοι μαλακοί και σκληροί ιστοί αλείφθηκαν με λευκή σκόνη (δηλητήριο). Μικρό μέρος του είχε καταναλωθεί. Πιθανόν και το πρώτο άλογο ήταν δηλητηριασμένο και τα πουλιά έχασαν τη ζωή τους όταν έφαγαν τα άλογα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι εξοντώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αποικίας των Στενών του Νέστου, δηλαδή περίπου 30-40 όρνια, και δηλητηριάστηκαν τουλάχιστον 4 χρυσαετοί. Επομένως θανατώθηκε το 30-40% του συνολικού πληθυσμού Όρνεων της ηπειρωτικής χώρας και ολόκληρος ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του χρυσαετού στα Στενά του Νέστου.

Πιθανόν πίσω από την εγκληματική αυτή πράξη να κρύβονται κυνηγοί ή κτηνοτρόφοι που ήθελαν να εξοντώσουν τους λύκους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση, συμπλήρωση και επαναλειτουργία του συστήματος τηλεπαρακολούθησης των Στενών του Νέστου, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργία της ταΐστρας, την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής και τον καλύτερο καθορισμό και χειρισμός των αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...