Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Βουλή: ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ να κάνουν συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κύμα αντιδράσεων απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής προκάλεσε η αναβολή της συζήτησης για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών, λόγω κωλύματος του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου. Στη συνεδρίαση δεν προσήλθαν ούτε οι συναρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και Εξωτερικών, Στ. Δήμα.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση είχε οριστεί για σήμερα το πρωί στις 11.00, έπειτα από σχετικό αίτημα βουλευτών με επικεφαλής τον Παν. Κουρουμπλή.


Με την έναρξη της συνεδρίασης, όμως, η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος τής ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση, καθώς δεν μπορούσε να παραστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λόγω άλλων υποχρεώσεων του. Έτσι, στη συνεδρίαση δεν προσήλθαν ούτε οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Δήμας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως στην επόμενη συνεδρίαση που θα καθοριστεί για το θέμα, θα είναι παρόντες.

Η κ. Παπανδρέου από την πλευρά της, πρότεινε να κληθούν επιστήμονες και νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, οι κ.κ. Αντώνης Ρούκουνας, Στέλιος Περράκης και Αντώνης Μπρεδήμας, όπως και ο κ. Μανώλης Γλέζος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη των Επιτροπών και σε επόμενη φάση να παρουσιαστούν και οι υπουργοί. Η πρόταση αυτή έγινε τελικώς δεκτή, με σχεδιασμό για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός υποστήριξε ότι προφανώς πρόκειται για παρέμβαση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, αφού εκείνος που ζήτησε την αναβολή ήταν ο κ. Σταυρόπουλος. Εντυπωσιασμένη από την απουσία των υπουργών δήλωσε η κ. Αννα Νταλάρα επισημαίνοντας πως δεν μπορεί το θέμα να πάει στις καλένδες, ενώ για πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό θέμα μίλησε ο Γ. Διαμαντίδης. 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να διασφαλιστεί η παρουσία των υπουργών στην επόμενη συνεδρίαση.

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν απεμπολήσει αυτή την απαίτηση», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε προκλητικό και σκανδαλώδες «να μην έρχονται οι υπουργοί για να μην στενοχωρήσουν την κ. Μέρκελ» και ζήτησε από την κ. Παπανδρέου να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας. «Όλη η συνεδρίαση είναι μια διαμαρτυρία», απάντησε η προεδρεύουσα.

Για μείζον πολιτικό θέμα μίλησε από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Κ. Βελόπουλος, ενώ ο Π. Μαρκάκης παρατήρησε πως «οι υπουργοί κρύβονται από τον λαό, κρύβονται και από τη Βουλή».

«Προσβεβλημένη» δήλωσε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας ότι καλοί είναι οι τεχνοκράτες, αλλά η Βουλή πρέπει να ξέρει την άποψη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση έχει υπογράψει την παραίτηση της χώρας από τις γερμανικές αποζημιώσεις με το δεύτερο Μνημόνιο.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα έμεινε στο πολιτικό περιθώριο. Ψέλλιζαν ότι το θέμα ήταν ανοικτό και εκεί έμενε. Υπάρχει πολιτικό θέμα», υποστήριξε τέλος, ο ανεξάρτητος Π. Κουρουμπλής.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει θέση, να το πει, τόνισε ο Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ και επεσήμανε:
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επί του κρίσιμου ζητήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν μπορεί όμως εξ αυτού του λόγου να ευτελίζει κοινοβουλευτικούς θεσμούς και διαδικασίες».

. «Είναι αστείο να συζητάμε αυτές τις μέρες αυτό το σοβαρό θέμα, που και τους Γερμανούς θα προκαλέσει και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε», επεσήμανε η Έλσα Παπαδημητρίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...