Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οργή κατά Άδωνι για την επαναφορά της διάταξης για τις ιερόδουλες

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου για τις οροθετικές ιερόδουλες από τον νέο υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Μετά τη γενική κατακραυγή της απόφασης από κόμματα και φορείς, η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ενώ η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών εκφράζει την αγανάκτησή της, κατηγορώντας τον νέο υπουργό ότι «αποφασίζει και διατάσσει».

Με αφορμή την επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου, τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ – οι Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Κυρίτσης (Τρικάλων) και Γιάννης Πανούσης (Α΄ Αθηνών) - κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια διάταξη που «έπασχε από πλήρη έλλειψη νομιμότητας αφού είχε εκδοθεί ελλείψει ρητής νομοθετικής εξουσιοδότησης».

Όπως αναφέρουν οι τρεις βουλευτές, η συγκεκριμένη διάταξη «με το αιτιολογικό του περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, εισήγαγε ρυθμίσεις που στοχοποιούσαν τους χρήστες ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα άτομα, τα θύματα trafficking, τους μετανάστες και τους άστεγους» και ότι βάσει αυτής «έλαβαν χώρα υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς και συλλήψεις και κρατήσεις αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και αιτούντων άσυλο, κατά παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά».

Τέλος, επισημαίνεται ακόμα το ότι «η ανάκληση της διάταξης από την πρώην Υφυπουργό Υγείας (Φωτεινή Σκοπούλη) χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών εκφράζει την οργή της, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της: Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η επαναφορά της υγειονομικής διάταξης η οποία χρησιμοποιήθηκε τον Απρίλιο-Μάιο του 2012 για τη βαρύτατη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων 27 οροθετικών γυναικών, οι οποίες υποχρεώθηκαν σε τεστ για τον ιο ΗIV, στη συνέχεια διαπομπεύθηκαν και φυλακίστηκαν για πολλούς μήνες.  

Τα δικαστήρια απάλλαξαν τις γυναίκες αυτές από τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ πολλές σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος και προσφυγής σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.   

Πολλά ακόμα άτομα, θεωρούμενα ως εκδιδόμενα χωρίς αποδείξεις αλλά και χρηστες ενδοφλεβιων τοξικων ουσιων  και μετανάστες – μετανάστριες, στο πλαίσιο των ρατσιστικών επιχειρήσεων «Ξένιος Δίας» έχουν υποχρεωθεί σε λήψη αίματος, από επίορκους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ για πολλούς μήνες μετά τις αρχικές συλλήψεις και φυλακίσεις γυναικών. Οι γιατροί αυτοί ελέγχονται σήμερα για παράβαση καθήκοντος, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχεται επίσης για αντιδεοντολογική δραστηριότητα.

Σημειώνεται πως το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε δική του ανακοίνωση, χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την επαναφορά της επίμαχης διάταξης, σημειώνοντας ότι κλιμάκια αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους σχετικά με το Aids και άλλα λοιμώδη νοσήματα, σε στέκια των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Η συγκεκριμένη διάταξη, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει σκοπό τη θωράκιση της χώρας από απειλές δημόσιας υγείας και δίνει τη δυνατότητα να διενεργούνται παρεμβάσεις που αφορούν από τη μια πλευρά την εμφάνιση των αναδυομένων νοσημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και από την άλλη, παρεμβάσεων σε συμβάντα που οφείλονται σε τοπικά αίτια και καλύπτει το σύνολο των μεταδοτικών νοσημάτων που αποτελούν ιατρικό επείγον, όπως αυτά προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...