Για παραβίαση ευρεσιτεχνίας κάνει λόγο ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Θεόδωρος Δ. Μουστάκας
Στα δικαστήρια σέρνει ένας Έλληνας καθηγητής τον τεχνολογικό κολοσσό της Apple. Ο κ. Θεόδωρος Δ. Μουστάκας κατηγορεί την εταιρεία για παραβίαση ευρεσιτεχνίας.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης κατέθεσε μήνυση εναντίον της Apple και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις αμερικανικές δικαστικές αίθουσες.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε περίπτωση που τα αμερικανικά δικαστήρια διακιώσουν τον καθηγητή, η αμερικανική εταιρεία θα κληθεί να τον αποζημιώσει με τουλάχιστον 58 εκατ. Ευρώ.
Ο κ. Μουστάκας ισχυρίζεται ότι η λεπτή μεμβράνη νιτρίδιου του γαλλίου, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή iPhone, iPad και MacBook air, αποτελεί δική του ανακάλυψη και είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Νοέμβριο του 1997.
Η δικαστική αγωγή κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου και ζητάει από τους υπεύθυνους της Apple να παραδώσουν λίστα με τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων και τα κέρδη που προήλθαν από αυτά. Επίσης τόσο ο Έλληνας καθηγητής, όσο και το ανώτατο ίδρυμα της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, αιτούνται να απαγορευτεί η κυκλοφορία των συγκεκριμένων προϊόντων της Apple στις ΗΠΑ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης κινείται νομικά εναντίον κάποιου κολοσσού πληροφορικής. Τον τελευταίο χρόνο, οι δικηγόροι του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν καταθέσει οκτώ αντίστοιχες μηνύσεις σε ισάριθμες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Samsung και η Amazon.
Ποιος είναι ο Θεόδωρος Δ. Μουστάκας
Ο Δρ Θεόδωρος Μουστάκας είναι γνωστός στην αμερικανική επιστημονική κοινότητα. Ο λέκτορας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσσαλονίκης και στη συνέχεια πήρε μάστερ και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Βοστόνης το 1987 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το 1999 επέστρεψε στο ΑΠΘ ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ μέχρι σήμερα έχει συγγράψει και εκδώσει οκτώ επιστημονικά βιβλία, ενώ δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!